Μέρκελ-Τσίπρας: Τα «ναι» και τα «nein» για ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά και ασφαλιστικό - iefimerida.gr

Μέρκελ-Τσίπρας: Τα «ναι» και τα «nein» για ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά και ασφαλιστικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετική χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο κυβερνητικά στελέχη, που μιλούν για το πρώτο βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη επίσκεψη αποφορτίζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και αποτρέπει την προοπτική η οικονομική κρίση να καταστεί ελληνογερμανική κρίση.

Για περισσότερο απο πέντε ώρες τα δύο κυβερνητικά επιτελεία είχαν την ευκαιρία να «ακούσουν την άλλη άποψη» και να διερευνήσουν τα πεδία εκείνα στα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με αμοιβαίες μετατοπίσεις. Είχαν όμως και την ευκαιρία να πουν και αρκετά ΟΧΙ, επιβεβαιώνοντας με «καθαρό τρόπο» ότι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες για το πρόσφατο παρελθόν άλλα και για το μέλλον, χωρίς αυτό να ακυρώνει τις εκατέρωθεν προθέσεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους, σε έναν ειλικρινή διάλογο.

Το Βερολίνο χαρακτηρίζει το Μνημόνιο success story, η Αθήνα αποτυχία
-Η Γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές στους Έλληνες συνομιλητές της ότι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι σε θετική κατεύθυνση και μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την οικονομική κρίση.
-Η Ελληνική πλευρά, απάντησε ότι το πρόγραμμα ακραίας λιτότητας που εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα είναι αποτυχημένο.
Και σε επίπεδο μεγεθών, καθώς το Δημόσιο Χρέος διογκώθηκε αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις ήταν καταστροφικές, αφού στην Ελλάδα προκλήθηκε ανθρωπιστική κρίση.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας σημειώνοντας ότι θα ήταν οδυνηρό για το κοινο ευρωπαϊκό μας μέλλον μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχεις να μαπίνουν δτη ζυγαριά των αριθμών και των μεγεθών. Σημείωσε δε ότι το συγκεκριμένο νομοσχεδιο στη Βουλη το ψήφισε και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Αντώνη Σαμαρά, στοιχείο που δείχνει ότι καταρρίπτεται η ρητορεία του success story που ξεδίπλωσε προεκλογικά η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές είχαν διαφορετική εικόνα για τα μεγέθη της Ελληνικής, με την Αθήνα να αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του Βερολίνου ως προς αυτά. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, για να υπάρχει σαφέστερη εικόνα, υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα μεγεθών και στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιωτικοποιήσεις
Η Γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει τις ιδιωτικοποιήσεις ως εργαλείο άντλησης κεφαλαίων που θα μπορούν να απελευθερώσουν το Ελληνικό Δημόσιο από δαπάνες δίνοντας δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους, ενω η Ελληνική πλευρά υπογράμμισε την θέση της για άλλο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων με διεθνείς συνέργειες, δημιουργία θέσεων εργασίας, και επενδύσεις για ανάπτυξη που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν επιπλέον πόρους για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που ειναι σε κακή κατάσταση.

Εργασιακά – Ασφαλιστικό
Η Γερμανική πλευρά είναι σίγουρο ότι δεν ενθουσιάζεται με την επιλογή της Αθήνας να νομοθετήσει για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων καθώς θεωρεί ότι η ευελιξία και η μείωση του εατιμού κόστους μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, κάτι όμως που δεν συμμερίζεται η Αθήνα καθώς οι επενδύσεις ήταν λιγοστές, όσο απορυθμίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις και υποχώρησαν μισθοί και συντάξεις που επέφεραν και πτώση της ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να καταστήσει διμερές το θέμα καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε αγώνα ( με επαφές και παρεμβάσεις στους θεσμούς) για να καταστήσει το ελληνικό πρόβλημα Ευρωπαϊκό.

Σύγκλιση
Κοινός τόπος μπορεί να βρεθεί σε θεματα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αποτελεσματικότητα των φορολογικών μηχανισμών, το Ταμείο για το μέλλον.

Το δόγμα του «διπλού σεβασμού»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε στη διάρκεια των συζητήσεων διπλό σεβασμό:
Στις συνθήκες και στη Δημοκρατία.
Πίσω από τον όρο «συνθήκες» ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τη δέσμευση της Ελληνικής πλευράς, εννοεί την εγκατάλειψη της λιτότητας,που δεν αποτελεί συνθήκη της ΕΕ, ενώ πίσω από το «σεβασμό στη Δημοκρατία» περιγράφει την απόρριψη του Ελληνικού Λαού των προγραμμάτων λιτότητας και άρα την ανάγκη για μια νέα συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ