Για δηλητηριώδες κλίμα στην ευρωζώνη κάνει λόγο η Deutche Welle, που περιγράφει ότι αυτή είναι η κατάσταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, αλλά και την Ελλάδα και την ΕΚΤ, όπως και τη χώρα μας με τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης.
Στο άρθρο του, ο Αλεξάντερ Κουντάστσεφ, αρχισυντάκτης της Deutsche Welle, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διέρχεται μία σοβαρή κρίση, καθώς ο τόνος ανάμεσα στα μέλη της είναι εχθρικός, καταλογίζοντας ευθύνες για αυτό στην ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, όσοι κάθονταν γύρω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη έκαναν κόλπα ο ένας στον άλλο, παζάρευαν και έπαιζαν στα όρια ελπίζοντας να εξασφαλίσουν το δικό τους συμφέρον. Ολα τα μέλη συμμετείχαν, χωρίς εξαίρεση. Αλλά κανείς δεν είχε υποστεί βλάβη ή προσβολή, ούτε κανείς απείλησε ανοιχτά να παραβιάσει όλους τους κανόνες και τις συμφωνίες», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτός ακριβώς είναι ο τόνος της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Ένας ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Αμυνας απειλεί να εξαπολύσει μισό εκατομμύριο μετανάστες στην Ευρώπη, μία παραβίαση των κοινών πολιτικών ασύλου της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί ένα νέο μέτωπο στο διαπραγματευτικό πόκερ για τη διάσωση του ευρώ, απαιτώντας αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους ως κατακτητές, παρότι είναι σύμμαχοι», τονίζει ο Κουντάστσεφ.
«Για να το θέσουμε ξεκάθαρα. Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Και βέβαια δεν θα το κάνουν χωρίς προσδοκίες και απαιτήσεις. Η αρχή τους να μην αντιμετωπίσουν το χρέος με νέο χρέος είναι λογική και βοήθησε την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», προσθέτει.
Αναμφισβήτητα, όμως, αυτή η οικονομική ετοιμότητα βοήθειας απέτυχε στην Ελλάδα, αναγνωρίζει ο αρθρογράφος. «Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει δίκιο. Η Ελλάδα απειλείται από την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία, και ακόμα χειρότερα, είναι ήδη ταρακουνηθεί από μια εθνική κρίση».
Αυτός όμως δεν είναι ο λόγος να κάνει τη Γερμανία αποδιοπομπαίο τράγο, κάνοντας κατάχρηση του αιτήματος για αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου στο διαπραγματευτικό πόκερ, σημειώνει ωστόσο. «Από ηθική άποψη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία πρέπει να αποζημιώσει τα επιζώντα θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Ίσως το Βερολίνο μπορεί και θα έπρεπε να επιχειρηματολογήσει για το αν μπορεί να κάνει περισσότερα από ό,τι μέχρι τώρα».
Νομικά, το θέμα των αποζημιώσεων έχει τακτοποιηθεί, τονίζει ο αρχισυντάκτης της Deutsche Welle. «Ομως και σε αυτό το θέμα δεν είναι τι λες αλλά πώς το λες. Μετά από τη χούντα στην Ελλάδα, η Γερμανία σταθερά βοήθησε την Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες. Είναι ώρα να αποτοξινωθεί η ατμόσφαιρα και να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα με αντικειμενικό τρόπο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες της ΕΕ. Αν δεν το κάνουν, η ΕΕ είναι πιθανό να διασπαστεί μετά από 50 επιτυχημένα χρόνια. Αναμφίβολα ακούσια, αλλά και πάλι η καταστροφή θα είναι ίδια», καταλήγει.