Telegraph: Πόσο θα κοστίσει στους Ευρωπαίους αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ; [πίνακες] - iefimerida.gr

Telegraph: Πόσο θα κοστίσει στους Ευρωπαίους αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ; [πίνακες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα φάντασμα είναι πάνω από την Ευρώπη, μόνο που τώρα έχουν αλλάξει οι πολιτικές συνθήκες και αυτό έχει τη μορφή της Ελλάδας και της πιθανότητας να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα. Τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για τους υπόλοιπους εταίρους που θα έμεναν στην Ευρωζώνη; Πόσο θα τους κόστιζε;

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph με βοήθεια διαγραμμάτων και τεχνικής ανάλυσης προσπαθεί να διερευνήσει το θολό οικονομικό τοπίο, έτσι όπως αυτό θα διαμορφωνόταν στην απευκταία περίπτωση που συνέβαινε, όντως, το περιβόητο Grexit.

Σημειώνει επ' αυτού: «Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ακόμη κρέμεται σε μια κλωστή. Παρά τις συζητήσεις γύρω από το υπάρχον πρόγραμμα, οι διεθνείς πιστωτές και η Αθήνα δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία. Την ίδια στιγμή, η μικροπολιτική του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται με νέο θέμα την απαίτηση της Αθήνας από το Βερολίνο να αποπληρώσει το κατοχικό δάνειο. Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ότι η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί να συμβεί μια έξοδος μέλους της Ευρωζώνης από το κοινό νόμισμα».

Για να συμπληρώσει το άρθρο πως με την κρίση ρευστότητας της Ελλάδας να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και τη μικρή προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών, η πιθανότητα ενός Grexit επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη για άλλη μια φορά. Το ερώτημα, πλέον, είναι το εξής: Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα καταφέρουν οι υπόλοιποι να διαχειριστούν τις επιπτώσεις;

Telegraph: Πόσο θα κοστίσει στους Ευρωπαίους αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ; [πίνακες] | iefimerida.gr 0

Ο τραπεζικός τομέας

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο κίνδυνος ενός Grexit ήταν μεγάλος λόγω του φόβου ότι θα προκαλούσε μια συστημική τραπεζική κρίση. Τώρα, αυτό το δεδομένο δεν ισχύει. Τα τελευταία τρία χρόνια η έκθεση των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα είναι σταθμισμένος και περιορισμένος. Η Standard & Poor's υπολογίζει την ευθεία έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ – πολύ μικρή σε σχέση με τα 175 δισεκατομμύρια του 2008. Επί της ουσίας, οι μη ελληνικές τράπεζες έχουν δραματικά μειώσει το δανεισμό τους στην Ελλάδα, μετά το κούρεμα του 2012. Η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ κατέχουν το 80% της ευθείας έκθεσης σε ελληνικές τράπεζες, αλλά και πάλι το ποσοστό είναι ελάχιστο και για τις τρεις χώρες. Σε συνδυασμό με τα «οχυρωματικά έργα» που έχει κατασκευάσει η Ευρωζώνη μετά το 2007, ένα Grexit ελάχιστες ρωγμές θα προκαλούσε στον τραπεζικό τομέα.

Telegraph: Πόσο θα κοστίσει στους Ευρωπαίους αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ; [πίνακες] | iefimerida.gr 1

Εμπορικοί εταίροι

Και στο συγκεκριμένο τομέα, η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια μικρή, κλειστή οικονομία. Ως εκ τούτο ο αντίκτυπος στο εμπόριο θα είναι μικρός, σύμφωνα με τη λειτουργική ανάλυση της Oxford Economics. Πλην της Κύπρου, μόνο τα Σκόπια και η Μάλτα πουλούν άνω του 2% του συνόλου των εξαγωγών τους στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που οι εισαγωγές της Ελλάδας υποχωρήσουν κατά 50% λόγω της εξόδου της από την Ευρωζώνη, η ζήτηση για εξαγωγές στις τρεις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) θα μειωθούν μόνο κατά 0,3%-0,5%, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford Economics. Αντίστοιχα, το ΑΕΠ των συγκεκριμένων χωρών θα πληγεί μόνο κατά 0,2%-0,3%.

Χρηματοπιστωτική κρίση

Ο μόνος αβέβαιος τομέας είναι ο χρηματοπιστωτικός. Ο Τζέιμς Νίξον και ο Μπεν Μέι της Oxford Economics σημειώνουν πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει, αυτό θα συντρίψει την ψευδαίσθηση ότι η ένταξη στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Έτσι οι αγορές θα αναγκαστούν να χρεώσουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου για περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό δείχνει πως η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε για τα επόμενα δύο χρόνια να δέχεται τις επιπτώσεις μιας μετάδοσης. Αυτό θα μείωνε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αντιμετώπιζε μια πτώση κοντά στο 2,2% σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτέλεσμα στο 2016. Ο πανικός μπορεί να χτυπήσει τα πιο ευάλωτα μέλη της Ένωσης – ειδικά εκείνες που είναι υπερχρεωμένες. Θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη συμπίεση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αναρριχώνται, σε ένα προσωρινό «νέο φυσιολογικό». Επίσης, θα μπορούσε να κλιμακωθεί η εκροή καταθέσεων, ενώ δεν θα αποκλειόταν το ακραίο ενδεχόμενο της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων για να ανακοπούν οι απώλειες.

Κι αν η Ιταλία ακολουθήσει;

Η Telegraph κάνει μια προβολή στο δυσοίωνο μέλλον και εξετάζει και την περίπτωση που θα είναι η Ιταλία η επόμενη υποψήφια για έξοδο. Με χρέος στο 133% του ΑΕΠ, σε περίπτωση που έβγαινε από το ευρώ το χρέος θα ανέβαινε στο 145% μέχρι το 2024. Πάντως, αν η Ελλάδα αποχωρούσε το θέμα θα άνοιγε για όλες τις χώρες του Νότου που θα βρίσκονταν μπροστά σε ένα δίλημμα: μένουμε ή βγαίνουμε από το ευρώ;

Από την άλλη, μια έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες πραγματικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης, έτσι που να μην λύνει τα προβλήματά της «κουτσά-στραβά», όπως κάνει από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση.





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit Ευρωζώνη τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ