Μοιάζει με βαρομετρικό χαμηλό που μπορεί να φέρει θύελλες και μπόρες – σίγουρα πάντως σχηματίζει μαύρα σύννεφα. Κατά το Open Europe, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους και τα επεισόδια που ευθύνονται γι' αυτό είναι πολλά...
Ο αρθρογράφος του think tank «Open Europe», Πάβελ Σβιντλίτσκι, πριν καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, παραθέτει όλες τις εστίες που δημιούργησαν... ανάφλεξη το τελευταίο διάστημα και δεν φαίνεται να είναι λίγες. Από την αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, μέχρι τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και του Γιάνη Βαρουφάκη, γκρεμίζεται παρά χτίζεται η γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Γράφει συγκεκριμένα στο άρθρο του:
Η απειλή από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών μελών του Ισλαμικού Κράτους, έχει αναμφισβήτητα οδηγήσει τις ελληνo-γερμανικές θέσεις σε νέο χαμηλό.
Από τη στιγμή που ήρθε στην εξουσία ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έχει γράψει αποτελεσματικά ένα βιβλίο για το πώς να μην διαπραγματεύεσαι στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί μαζί τους ή όχι επί της ουσίας, ξοδεύουν μεγάλο μέρος του πολιτικού τους κεφαλαίου σε άστοχες φλυαρίες και διχαστική πολιτική. Ωστόσο, παρά την απουσία επιτυχίας μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ότι ορισμένοι στην Αθήνα αναζητούν τώρα εντείνουν την ρητορική, αντί να την μειώσουν.
Σε μια συνεδρίαση των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, την Κυριακή, ο ηγέτης του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, υποστήριξε ότι «εάν χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι οι μετανάστες θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα πάνε στο Βερολίνο». Επίσης φέρεται να δήλωσε ότι εάν υπάρχουν μέλη του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους μεταξύ αυτών των μεταναστών, η Ευρώπη θα δικαιούται να κατηγορεί μόνο τον εαυτό της εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς της προς την Ελλάδα.
Με δεδομένη την πρόσφατη έξαρση των ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και την ευαίσθητη συζήτηση για τη μετανάστευση και το Ισλάμ στη Γερμανία, αυτά τα σχόλια δεν καταστήσουν πιο εύκολο για το Βερολίνο να πουλήσει την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στους όλο και περισσότερο επιφυλακτικούς Γερμανούς ψηφοφόρους.
Πάνω από όλα, όμως, ήρθε η συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στην ιταλική Corriere della Sera, στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα εάν οι ελληνικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση χρέους και τις επενδύσεις απορριφθούν από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κάτι που, παρά τις διαμαρτυρίες του για το αντίθετο, θα είναι ένα de facto δημοψήφισμα για την ιδιότητα μέλους του ευρώ- αυτό ενισχύει μόνο την αντίληψη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ερασιτεχνική και δεν στερείται συνεκτικής στρατηγικής.
Κατά ειρωνικό τρόπο, τα σχόλια του Καμμένου ήρθαν στο φως λίγο μετά την δήλωση της Γερμανίδας ομολόγου του, Ursula von der Leyen στην Deutschlandfunk ότι «ένας ευρωπαϊκός στρατός είναι το μέλλον». Καλή τύχη με αυτό…