Ηρθε η Ανοιξη και τα συμπτώματα είναι ήδη αισθητά σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες: καταρροή, ερεθισμοί, κνησμός και άλλες ανεπιθύμητες συνέπειες δε μας αφήνουν να απολαύσουμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Τι είναι αυτό που τις προκαλεί όμως και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Γενικά, οι εαρινές αλλεργίες είναι ουσιαστικά η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος όταν εκτεθεί στη γύρη ορισμένων φυτών και δέντρων.
Τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας, ενώ στους νεαρούς ενήλικες από 20 μέχρι 30 ετών το ποσοστό είναι 25%-30%.
Τα συμπτώματα της αλλεργίας, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.
Η πρώτη αφορά τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, από την οποία πάσχει το 3%-5% του γενικού πληθυσμού και σε αυτά συγκαταλέγεται ερυθρότητα και πρήξιμο των ματιών, δακρύροια και φαγούρα στα μάτια.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, από την οποία πάσχει το 15%-20% του γενικού πληθυσμού και είναι το φτέρνισμα, η φαγούρα στη μύτη και η καταρροή.
Τέλος η τρίτη και πιο σοβαρή κατηγορία είναι αυτή του αλλεργικού άσθματος, από το οποίο πάσχει το 9% του πληθυσμού και εμφανίζεται με σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και ξηρό βήχα.
Στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα αλλεργιογόνα είναι η γύρη των φυτών και των δέντρων και ειδικά της ελιάς. Το 40% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες έχει αλλεργία στη γύρη της ελιάς ενώ ακολουθούν τα κυπαρισσοειδή με 8% και τα πεύκα με 5%. Μεγάλο ποσοστό αλλεργίας (50%) εμφανίζεται επίσης και στα ζιζάνια του αγρού.
Πώς όμως μπορούμε να προστατευθούμε από τις αλλεργίες της Ανοιξης;
Σημαντικό είναι να ακολουθείτε προεποχιακή θεραπεία, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό και να μην αερίζετε το σπίτι το πρωί ή το σούρουπο, γιατί η γύρη κινείται περισσότερο όταν αλλάζει η θερμοκρασία και ειδικά όταν φυσάει, γι' αυτό να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά.
Η γύρη κολλάει επίσης και στα ρούχα, γι' αυτό όταν γυρίζετε σπίτι να βάζετε αμέσως τα ρούχα για πλύσιμο και να κάνετε ντους και να μην απλώνετε μπουγάδα σε εξωτερικούς χώρους.
Τέλος φροντίστε να κρατάτε καθαρά τα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου και να βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν φίλτρα που κατακρατούν τα μικρά σωματίδια της γύρης.