Τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Ε.Ε., όπως δείχνουν και οι αντιδράσεις στην γερμανική πολιτική σκηνή, με το Βερολίνο να στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα στην Αθήνα.
Αύριο, η κυβέρνηση θα στείλει την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα προϊδεάσει στις 10 το πρωί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτές οι προτάσεις πρέπει πρώτα να εγκριθούν αύριο Τρίτη από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει σε τηλεδιάσκεψη. Αν υπάρξουν ενστάσεις, πιθανότατα να χρειαστεί να συγκληθεί εν σώματι μέσα στην εβδομάδα, ενώ το Βερολίνο, εξακολουθεί να έχει ενστάσεις και καχυποψία για την διάθεση της κυβέρνησης.
Σε ένα τέτοιο κλίμα η γερμανική Βουλή Μπούντεσταγκ θα κληθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν τη λήξη της δίμηνης παράτασης, να εγκρίνει το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και το πακέτο μεταρρυθμίσεων, εφόσον όλα έχουν κυλήσει ομαλά, όπως ελπίζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
- Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
- Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
- Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
- Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
- Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.
- Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
- Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.
Οι «ζυμώσεις» Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, κάνει από την Δευτέρα το πρωί «ζυμώσεις» στα αρμόδια όργανα του γερμανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ενστάσεις που ήδη διατυπώνονται.
Ο Γέγκερ δήλωσε μεν πως «οι τελευταίες μέρες έχουν δείξει ότι είναι απόλυτα δυνατό να βρεθεί λύση» και καθησύχασε λέγοντας ότι αν υπάρξει αύριο συμφωνία στο Eurogroup «ο χρόνος που απομένει αρκεί για να κατατεθεί η πρόταση παράτασης στα εθνικά κοινοβούλια». Ωστόσο, προειδοποίησε: «Θα δοθεί στην Ελλάδα κάποια ευελιξία, όμως ο πυρήνας του προγράμματος δεν μπορεί να αλλάξει. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς την συνεργασία των θεσμών, όπως εκφράστηκε στην συμφωνία του Eurogroup την Παρασκευή»
Φωνές αμφισβήτησης στη γερμανική Βουλή κατά της Ελλάδας
Επιπλέον, οι φωνές εντός της γερμανικής Βουλής που εκφράζουν την αμφιβολία προς την Ελλάδα, παραμένουν ηχηρές και μάλιστα, από όλες της πτέρυγες της Μπούντεστακ.
«Μια προκαταβολή εμπιστοσύνης στην Αθήνα θα ήταν εντελώς ανάρμοστη, αν ληφθούν υπόψη οι εμπειρίες που είχαμε μαζί τις τις τελευταίες εβδομάδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας σε θέματα οικονομίας Χανς Μίτελμπαχ.
Μάλιστα, πρότεινε να μετατεθεί για τον Μάρτιο η όποια απόφαση καθώς «θα πρέπει να εξετασθούν με κάθε λεπτομέρεια από τη γερμανική Βουλή και αυτό απαιτεί πολύ χρόνο - και πάντως πολύ περισσότερο από ότι μέχρι τη λήξη του σημερινού προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου».
«Η Ευρώπη πήρε μια ανάσα, τίποτα περισσότερο και σίγουρα όχι ακόμη μια λύση. Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης της Αθήνας. Ξεκάθαρα: ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στην ΕΕ πώς η Ελλάδα θέλει να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες προσδοκίες των πιστωτών», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην εφημερίδα Bild.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός τονίζει επίσης ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχή «βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» και διευκρινίζει ότι «αν η Αθήνα θέλει αλλαγές σε μεμονωμένα σημεία, αυτό είναι εντάξει, αλλά αν οι αλλαγές οδηγούν σε επιπλέον δαπάνες, τότε θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση σε άλλα σημεία ή να στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων».
Πιο αιχμηρός, ο εκπρόσωπος του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της υπό τους όρους του ευρώ.
Πράσινοι: Τεράστιο λάθος έκανε ο Τσίπρας
Ακόμη και οι «Πράσινοι», που διάκεινται αρνητικά στην πολιτική λιτότητας της Ανγκελας Μέρκελ, και ζητούν «ανάσες» για την Ελλάδα, διατυπώνουν ενστάσεις για την τακτική της Αθήνας.
«Με τις κραυγές δεν γίνεται πολιτική, ιδίως όταν πίσω από αυτές δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα» τόνισε ο εκπρόσωπος τους σε θέματα προϋπολογισμού Μάνουελ Σάρατσιν. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «τεράστιο λάθος», την κίνηση της Ελλάδος να θέσει άμεσα στο τραπέζι το «κούρεμα». «Είμαστε και εμείς υπέρ της αναδιάρθρωσης, και μάλιστα μιας πολύ γενναίας. Όμως ένας οφειλέτης θέτει τέτοιο θέμα μόνο αφού πάρει τις εκκρεμούσες δόσεις, ποτέ προηγουμένως» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ, δήλωσε εξάλλου, ότι η πολιτική της λιτότητας της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών έχει αποτύχει και πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δημοσιονομική ανάσα.
Ζήτησε, οι προσπάθειες να επικεντρωθούν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πχ. φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής) και όχι σε «τυφλές περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις» αλλά κάλεσε και της δύο πλευρές, την ελληνική και την γερμανική κυβέρνηση να έχουν «εποικοδομητικούς χειρισμούς και όχι σύγκρουση».
Και το Die Linke εκφράζει ενστάσεις για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμη και το αδελφό προς τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα του Die Linke εκφράζει ενστάσεις για την διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας. Ο Μίχαελ Σλέχτ, επικεφαλής οικονομολόγων του κόμματος τόνισε πως «η αναφορά στις ζημιές που προκαλεί η λιτότητα δεν φτάνει» καθώς, όπως εξηγούσε «το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, όπως και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών είναι η Γερμανία – η πολιτική του ντάμπιγκ στους μισθούς, που εξουθενώνει τους ευρωπαίους ανταγωνιστές».
Τονίζει ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για ντάμπινγκ καθιστά απατηλό τον στόχο του προγράμματος των δανειστών να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και επισημαίνει: «Αυτό το θέμα θα έπρεπε να είναι από τα βασικά διαπραγματευτικά ατού της Αθήνας. Δυστυχώς όμως, από έχει γίνει τουλάχιστον γνωστό, δεν ήταν βασικό σημείο στην ατζέντα της».