Με τη διορία για την αποστολή της τελικής λίστας με τις μεταρρυθμίσεις να λήγει το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, Αθήνα και Βρυξέλλες καθόλη τη διάρκεια της Κυριακής αντάλλαζαν προσχέδια αυτής, ώστε να επιτευχθεί η κατάρτιση του τελικού κειμένου των ελληνικών προτάσεων.
Aθήνα και Βρυξέλλες σβήνουν και γράφουν συνεχώς έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους και η τελική λίστα να φθάσει στις Βρυξέλλες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας και να περάσει για έγκριση από το Euroworking Group το πρωί της Τρίτης, μια σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν και η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Μάριο Ντράγκι. Εάν εκεί πάρει το πράσινο φως, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνει και τυπικά το ελληνικό αίτημα. Αν πάλι όχι, τότε θα συγκληθεί έκτακτο Εurogroup κάτι που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε να συμβεί καθώς όπως είπε το Σάββατο μετά το τέλος του κυβερνητικού συμβουλίου «είμαστε αισιόδοξοι πως η απάντηση θα είναι θετική. Αν πουν όχι, πράγμα που το αποκλείω, θα συγκλιθεί νέο Eurogroup την επόμενη μέρα. Ο κατάλογος πιστεύω πως θα εγκριθεί και μετά ξεκινάμε μία νέα διαδικασία.(...).Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι, δεν θα γίνει νέο Eurogroup και στην συνέχεια θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας».
Στόχος των δύο πλευρών πάντως, είναι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις να είναι ένα μικρό κείμενο 2-3 σελίδων με μέτρα που θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής η λίστα θα είναι μικρή, χωρίς, ποσοτικοποιημένα μέτρα.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα
Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα που θα στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Θεσμούς θα περιλαμβάνει:
- μέτρα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
- μέτρα για πάταξη της διαφθοράς,
- μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων,
- μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα (αξιολόγηση, κινητικότητα χωρίς απολύσεις),
- αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,
- μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Εσόδων και
- προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων,
Οσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα περιλαμβάνοναι στη λίστα καθώς θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Οσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη της Παρασκευής μετά το Eurogroup είχε πει ότι στη λίστα που θα καταθέσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει κάποια αλλαγή που να δημιουργεί ανατροπές, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση συντάξεων, ούτε και αύξηση του ΦΠΑ.
Financial Times: Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται κυβερνητικές πηγές η επιστολή που θα στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Θεσμούς θα περιλαμβάνει ένα περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως «διαρθρωτικού χαρακτήρα» και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση των εσόδων ή την μείωση των εξόδων, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου των τσιγάρων και των καυσίμων, από τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι Financial Times, αναφέρουν ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν στη λίστα θα περιλαμβάνονται και μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση όπως η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα δύσκολα αρχίζουν από την επόμενη ημέρα
Πάντως, τα δύσκολα για την κυβέρνηση, αν την Τρίτη η λίστα Βαρουφάκη πάρει το πράσινο φως από τους Θεσμούς, θα αρχίσουν από εκείνη τη στιγμή καθώς θα έχει μόνο λίγους μήνες στη διάθεσή της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αυτές, από την επιτυχία της εφαρμογής τους, θα κριθεί και η αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου. Αλλωστε ακριβώς αυτό τόνισε και αυτή την αγωνία εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής: «Η μεγάλη μας αγωνία είναι αν θα μπορέσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις να τις εφαρμόσουμε. Είναι το μεγάλο μας εθνικό στοίχημα», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Στο πόδι ο ΣΥΡΙΖΑ
Εντωμεταξύ, την ώρα που η κυβέρνηση εργαζόταν πυρετωδώς για την κατάρτιση της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε έβαζαν τις δικές τους κόκκινες γραμμές, είτε εξέφραζαν ρητά τη διαφωνία τους για τη συμφωνία της Παρασκευής. Την αρχή έκανε η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μανώλης Γλέζος και Σοφία Σακοράφα.