Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες – περίπου τον Δεκέμβριο, πριν την υπόδειξη του Σταύρου Δήμα από τον Αντώνη Σαμαρά – είχε ακουστεί για πρώτη φορά το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός της ΝΔ που δεν εξελέγη στις τελευταίες εκλογές και είχε επιστρέψει στα καθηγητικά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο, δεν φάνταζε ως πιθανή επιλογή. Οσοι το είχαν ρίξει στο τραπέζι ήξεραν τι έκαναν, όμως οι περισσότεροι από όσους το άκουσαν, δεν το πίστεψαν και το προσπέρασαν. Μετά την αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα και την προκήρυξη εκλογών, το όνομα Παυλόπουλου έπεσε ξανά σε ένα κύκλο στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, ο ορυμαγδός των εξελίξεων που ακολούθησαν αλλά και τα θετικά (προεκλογικά) σχόλια υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Δημήτρη Αβραμόπουλου, έκαναν το σενάριο να περάσει στο περιθώριο.
Στα κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου, προεκλογικά, είχαν αρχίσει να ακούγονται φωνές για υποψήφιο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ή της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε στην ονοματολογία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, μη θέλοντας να προκαταλάβει τις μετεκλογικές του κινήσεις.
Το δίλημμα Τσίπρα
Είχε πάντως αποφασίσει αρκετά πριν από τις εκλογές ότι στόχος του είναι να κάνει το άνοιγμα στο χώρο του Κέντρου – τόσο με την φρασεολογία των τελευταίων προεκλογικών εβδομάδων, όσο και με τον υψηλό συμβολισμό του προσώπου που θα εκλέγονταν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, μετεκλογικά. Η άρνηση του Κώστα Καραμανλή (ιδανική περίπτωση για τον Αλέξη Τσίπρα) να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, στις βολιδοσκοπήσεις που του έγιναν, έκαναν τον Πρωθυπουργό να σκεφτεί τις εναλλακτικές.
Εχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιλέξει κεντροαριστερό υποψήφιο - όπως πρότειναν μεταξύ άλλων η Αριστερή Πλατφόρμα, ο ΚΟΕ, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Μανώλης Γλέζος κ.α. - Είχε να επιλέξει μεταξύ των δύο: Δημήτρη Αβραμόπουλου και Προκόπη Παυλόπουλου.
Πώς ακυρώθηκε το σενάριο Αβραμόπουλου
Ο ίδιος ο Τσίπρας φέρεται να είχε καταλήξει στην επιλογή του κοινοτικού επιτρόπου με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Είχαν γίνει σχετικές κρούσεις, ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν απολύτως σύμφωνος θεωρώντας την πρόταση ιδιαίτερα τιμητική. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταφέρει μάλιστα να απαλύνει τις αντιδράσεις από την Κομισιόν και τον Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ λόγω της αναστάτωσης που προκαλούσε στην ανισορροπία συσχετισμού δυνάμεων στο κολλέγιο των Επιτρόπων.
Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε μάλιστα ενημερώσει σχετικά τους αρμοδίους ότι θα δέχονταν την πρόταση ενώ σε μια τέτοια περίπτωση, την θέση του ως Επίτροπος της Ελλάδας (με άλλο χαρτοφυλάκιο, υποδεέστερο βέβαια) θα έπαιρνε ο νυν ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης ή ο επιλαχών ευρωβουλευτής Γιάννης Μηλιός.
Με αυτό το σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μεν έναν κεντροδεξιό πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έναν κεντροαριστερό κοινοτικό Επίτροπο.
Το σενάριο είχε σχεδόν «κλειδώσει» αλλά σκόνταψε στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά οι ενστάσεις ήταν για επιλογή υποψηφίου από την Δεξιά.
«Μια αριστερή κυβέρνηση που κατέκτησε την εξουσία για πρώτη φορά, δεν μπορεί να εκφραστεί από έναν υποψήφιο που ψήφισε μνημονιακά μέτρα. Ενας εργάτης είτε χειρώναξ είτε του πνεύματος από την Αριστερά, θα είναι καλύτερη επιλογή από οποιονδήποτε προέρχεται από την Δεξιά» ήταν μερικά από τα επιχειρήματα. Επιπλέον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όχι όμως ο Π. Λαφαζάνης) θύμιζαν ότι ο Παυλόπουλος είχε ταχθεί κατά του ΕΝΦΙΑ και είχε κρατήσει ήπια στάση στα «Δεκεμβριανά» του 2009.
Στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την Κυριακή το μεσημέρι, οι περισσότεροι αντέδρασαν στο σενάριο Αβραμόπουλου που φαινόταν το επικρατέστερο.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που ήταν παρών αντί του Αλέξη Τσίπρα, καθησύχασε τα πνεύματα λέγοντας ότι «αυτά θα τα πούμε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Λίγη ώρα αργότερα, ο Πάνος Καμμένος που είδε τον Τσίπρα στο Μαξίμου, του πρότεινε την Ντόρα Μπακογιάννη.
Το διάγγελμα που ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων
Ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να κάνει διάγγελμα το βράδυ της Κυριακής, ανακοινώνοντας το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με συνεργάτες του αυτό το όνομα θα ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είχε καλέσει μάλιστα και την κάμερα της ΝΕΡΙΤ για το διάγγελμα. Ωστόσο η ισχυρή αντίδραση και μέσα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να καλέσει στο μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη προκειμένου να τον μεταπείσει να αποδεχθεί την λύση Αβραμόπουλου.
Στο Μαξίμου ήρθαν και ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Βίτσας, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νάσος Αθανασίου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης. Μετά από 1,5 ώρα διαβουλεύσεων, ο Π. Λαφαζάνης έμεινε αμετακίνητος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε ως ύστατη γραμμή «υποχώρησης» το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr την Δευτέρα, τηλεφώνησε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε έρθει από την Παρασκευή το βράδυ στην Αθήνα αναμένοντας την ανακοίνωση. «Δημήτρη, έχω κάποιες αντιδράσεις από το κόμμα, αλλά θα τις ξεπεράσω» φέρεται να του είπε ο Πρωθυπουργός.
«Πέρασε» της Αριστερής Πλατφόρμας
Η Αριστερή Πλατφόρμα πίεζε ασφυκτικά – όπως και αρκετοί άλλοι – να μην γίνει αποδεκτή η λύση Αβραμόπουλου και έθεταν ως όριο αμοιβαίας υπαναχώρησης τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας με συνεργάτες του, χθες το μεσημέρι, επεσήμαινε ότι δεν έχει εμπλοκή στις όποιες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις γίνονται για το όνομά του. «Εχω φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχω καμία εμπλοκή» υπογράμμιζε.
Ο Πρωθυπουργός τελικώς υπαναχώρησε. Επικοινώνησε σήμερα, Τετάρτη, μισή ώρα πριν την συνεδρίαση της ΚΟ με τον κ. Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε και επίσημα.
Επιπλέον, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τον Κώστα Καραμανλή στους οποίους ανακοίνωσε την επιλογή του και λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωνε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος, επικοινώνησε πρώτα απ' όλους με τον Κώστα Καραμανλή τον οποίο και στη συνέχεια επισκέφθηκε στο γραφείο του, ενώ συνομίλησε και με τον Αντώνη Σαμαρά.