Έρχονται 50.000 απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα! - iefimerida.gr

Έρχονται 50.000 απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πιέσεις και οι απαιτήσεις των δανειστών μας ξεπερνούν, πλέον, μια από τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, αφού το νεώτερο τελεσίγραφο αφορά σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα!

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό που διαμηνύουν οι δανειστές μας είναι ότι έχει εξαντληθεί η ανοχή που επέδειξαν το προηγούμενο εξάμηνο στις ελληνικές πρωτοβουλίεςγια το συμμάζεμα του δημόσιου τομέα, όπως αυτές είχαν εκδηλωθεί με το μοντέλο των μετατάξεων και εσχάτως με την εργασιακή εφεδρεία.

Το ζητούμενο είναι πια η άμεση και δραστική μείωση του Δημοσίου, αφού η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν τα στοιχεία που δείχνουν πως ενώ έχουν γίνει δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού έχουν υπερβεί το στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών δεσμευτηκαν στους εταίρους μας να προχωρήσουν άμεσα στην απόλυση-σε πρώτη φάση- τουλάχιστον 50.000 υπαλλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να διασώσουν την χώρα από την χρεοκοπία. Λέγεται ότι στην σύνοδο του Eurogroup στην Πολωνία, όπου ο Ε.Βενιζέλος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές μέτωπο καχυποψίας και εχθρότητας από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, είχε να επιλέξει ανάμεσα στις απολύσεις ή την χρεοκοπία." 'Ή διώχνεται εργαζόμενους στο δημόσιο, ή τέλος" ήταν το δίλλημα που τέθηκε στον Έλληνα υπουργό των οικονομικών.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ευρωπαίοι δεν περιορίζονται στις απολύσεις αλλά ζητούν και την οριζόντια μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμα. Οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. φέρονται να είπαν ακόμα "ότι ίσως η Ελλάδα θα πρέπει να πεινάσει για να αποφασίσει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις". Απο σήμερα το πρωι η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για το τσουνάμι των απολύσεων και των μειώσεων μισθών που έρχονται καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και μέσα στην πλειοψηφία- ειδικά στο ΠΑΣΟΚ.

Πέρα απο τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αθήνα η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται από έριδες στον απόηχο των αλλεπάλληλων κάκιστων αποτελεσμάτων στις τοπικές εκλογές. Το τελευταίο επεισόδιο έχει να κάνει με τις δηλώσεις Σόιμπλε στη κυριακάτικη Μπιλντ, ο οποίος ασκεί φαρμακερή κριτική στον υπουργό Οικονομίας και Αντικαγκελάριο Ρέσλερ για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η κόντρα αυτή προβληματίζει την ελληνική πλευρά καθώς εκτιμάται ότι η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και στη χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι και η 6η δόση βρίσκεται στον αέρα και η επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου...

Οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων-χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων- είναι πλέον οριακές αφού ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ και ηγέτης των φιλελευθέρων προσπαθεί να εξωθήσει την κυβέρνσηση Μέρκελ στα άκρα και να δρομολογήσει την χρεοκοπία της Ελλάδος. Πολλοί στο Βερολίνο φοβούνται ότι στα επόμενα 24ώρα θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης, ενώ μια ενδεχόμενη πτώση του συνασπισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα διάστημα ακυβερνησίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας!

Στην Ελλάδα τώρα, συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να δραματοποιήσει τη κατάσταση, έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει πιο εύκολα, τις επώδυνες αλλαγές που έρχονται με το Μισθολόγιο αλλά και τη διεύρυνση της δεξαμενής της εργασιακής εφεδρείας. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι με πρόσχημα το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα, που προκάλεσαν εδώ και καιρό οι παλινωδίες της Κυβέρνησης, έρχονται άμεσης ισχύος περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων- υπάρχουν πληροφορίες για 20% με 25%- πριν προχωρήσει το Νέο Μισθολόγιο, όπως επίσης νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, προβλέπουν άμεση εφαρμογή του μετρου σε τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλους.

Τα μέτρα αυτά, μαζί με άλλα εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο με κόστος για τα νοικοκυριά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά τη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, όπου ουσιαστικά η Τρόικα θα δηλώσει πόσα επιπλέον μέτρα απαιτούνται για να εκτελεστεί ο φετινός αλλά και ο επόμενος Προϋπολογισμός.

Προς επίρρωση αυτών των εκτιμήσεων περί δραματοποίησης της κατάστασης, τα συνδικαλιστικά στελέχη επικαλούνται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που μεταδίδει το πρακτορείο BLOOMBERG, σύμφωνα με τις οποίες καταρρίπτονται τα σενάρια περί στάσης πληρωμών. Ειδικότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δίνοντας έτσι στον πολιτικό κόσμο χρόνο για να βρουν λύσεις για την υπερχρεωμένη χώρα.

«Έχουμε απελευθερώσει την Ελλάδα από την ανάγκη αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το επόμενο έτος,» δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στο Βρότσλαβ της Πολωνίας μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. «Έτσι, η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ