Βαρουφάκης: Εγκαταλείπεται το αίτημα για διαγραφή χρέους - iefimerida.gr

Βαρουφάκης: Εγκαταλείπεται το αίτημα για διαγραφή χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φωτιά» βάζει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ανακοινώνει ότι το αίτημα για διαγραφή του χρέους της χώρας εγκαταλείπεται.

Σύμφωνα με τους FT ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στην εφημερίδα ότι η χώρα δεν θα ζητήσει διαγραφή χρέους, αλλά ελάφρυνσή του μέσω αντικατάστασης με ομόλογα.

Η αποπληρωμή των ομολόγων αυτών θα είναι συνδεδεμένη με βάση το ύψος του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα θα εκδώσει δύο διαφορετικούς τύπους ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τον οποίο ονόμασε «διαρκή ομόλογα», θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφή απώλεια.

Ομως, υπάρχει ακόμη αρκετός σκεπτικισμός σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, για τη μικροπολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για το τέλος των πολιτικών λιτότητας, σημειώνουν οι Financial Times.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι δημιουργούμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικά περιθώρια για να το πετύχουμε, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μία παραμορφωμένη αντί για μεταρρυθμισμένη Ελλάδα».

Πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη κι αν δεν υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα- μετά από την πληρωμή των τόκων- της τάξεως του 1-1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη.

Σε ερώτηση για το αν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν δίκιο να ανησυχούν για το πλάνο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Αν κοιτάξετε τι συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει πραγματοποιηθεί τεράστια μείωση στο δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι επαρκές- είναι σαν το νο1 δημόσιο κίνδυνο, η ελληνική γραφειοκρατία».

Θα ζητήσουμε το 1,9 από τα 7 δισ. της δόσης

Αναφερόμενος στη δόση των 7 δισ., που θα έπαιρνε η Ελλάδα αν είχε εκπληρώσει τους όρους των δανειστών, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο το 1,9 δισ., ποσό που είναι ισοδύναμο με τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ομολόγων μετά από τη διάσωση του 2010.

Στο στόχαστρο οι πλούσιοι και τα κατεστημένα συμφέροντα

Οι πλούσιοι Ελληνες που δεν έχουν πληρώσει τους φόρους που τους αναλογούν κατά την περίοδο της κρίσης θα μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. «Προτεραιότητά μας να πάμε από το κεφάλι του ψαριού, προς την ουρά», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ότι περιμένει να προκύψουν δυσκολίες στην προσπάθεια να παταχθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και το «νταβατζιλίκι» των Ελλήνων επιχειρηματιών ολιγαρχών και άλλων πλούσιων και δεσμεύθηκε: «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να επιτύχουμε. Αν μας εξαφανίσουν τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε έχοντας δώσει τον καλό αγώνα».

Διευκρινίσεις Βαρουφάκη: Εσφαλμένες οι ερμηνείες – Χρησιμοποίησα ευφημισμούς

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε διευκρινιστική δήλωση τονίζοντας ότι η πρότασή του ερμηνεύθηκε εσφαλμένα.

Αναλυτικά η δήλωση Βαρουφάκη:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας»

Τσακαλώτος: «Κούρεμα» είναι και η επιμήκυνση

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, άφησε να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται, πλέον, πιο ευέλικτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τρεις παραμέτρους: διαγραφή, σύνδεση της αποπληρωμής με ρήτρα ανάπτυξης, επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Χρέος δεν είναι ενιαίο, όπως σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές λύσεις, για διαφορετικά κομμάτια του Χρέους, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι και η επιμήκυνση μπορεί να θεωρηθεί ως διαγραφή.

«Έτσι κι αλλιώς και η επιμήκυνση που μας είχαν προτείνει- και στις προηγούμενες κυβερνήσεις- είναι στην ουσία κούρεμα, άρα εμείς πρέπει να πάμε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες και για τους τρεις πυλώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη ευελιξία στο θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ