Άκρως σημαντική παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας: Δεν μπορείς να συμπιέζεις συνεχώς χώρες σαν την Ελλάδα
Η παρέμβαση των ΗΠΑ στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, πήρε την Κυριακή τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο με προσωπικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης.Βεβαίως, ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Μίλησε για τη φοροδιαφυγή, και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.
“Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου”, CNN ο κ. Ομπάμα.
Σημείωσε επίσης ότι από την αρχή βοηθήσαμε και ασχοληθήκαμε με την ελληνική κρίση. Και είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ.
ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνειτε με την δήλωση του νέου Ελληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτελεσμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: “Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.
Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά πο αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.
Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζωνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Οταν η οικονομική κρίση στην Ελλαδα ενέσκηψε πριν από μερικα χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλαδα να παραμείνει στην Ευρωζωνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.
Γενικός όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστάσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο”.