Δίχως φρένο είναι η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο. Και την Τετάρτη οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 16%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμώς έκλεισε στις 711,13 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 9,24%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012. Εικόνα «κατάρρευσης» παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, o δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες που προσέγγισαν το 30% , ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρεί άνω του 40%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 43,81%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 11,7 δισ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 199,40 εκατ.ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,98%.
Η σημερινή βουτιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως άλλωστε και αυτή των δύο προηγούμενων ημερών, οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε διάφορους λόγους. Όπως, για παράδειγμα, στις δηλώσεις των νέων υπουργών της κυβέρνησης για «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων των υπό αποκρατικοποίηση δημόσιων εταιρειών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ και η ΕΥΔΑΠ. Ή στις έντονες φήμες που κυκλοφορούν για αλλαγή διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες, ή στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν σχεδόν... εξαφανιστεί.
Επίσης, πληθαίνουν οι φήμες ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστίνα Σακελλαρίδου και στη θέση της να τοποθετήσει τη Λούκα Κατσέλη.
«Τσεκάρουν» τις τράπεζες
Οι μεγάλες απώλειες στις μετοχές των τραπεζών κινητοποίησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε real time ελέγχους επί των πωλήσεων των τραπεζικών τίτλων, για να διαπιστώνεται η ταυτότητα των πωλητών και να εξετάζεται το ενδεχόμενο μη θεμιτών πρακτικών. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται πέραν των συνήθων διαδικασιών, καθώς οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα με πρωτοφανή ένταση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν υπάρχουν ακραίες διακυμάνσεις οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνονται την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, επειδή οι ισχυρότατες πιέσεις συνεχίζονταν, αποφασίστηκε οι έλεγχοι να γίνουν άμεσα.