Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr μίλησε για μία μάχη αξιών και αξιοπρέπειας που δίνει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τόνισε μάλιστα πως την επομένη των εκλογών η παράταξη θα έχει δύο καθήκοντα: να βοηθήσει τη χώρα και τους πολίτες αν οι εξελίξεις καταστούν επικίνδυνες, αλλά και να ανασυγκροτήσει το χώρο της.
Κύριε υπουργέ, πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές δίνει σκληρή μάχη λόγω του χαμηλού βαρομετρικού στις δημοσκοπήσεις. Το ίδιο κλίμα συναντάτε και στην επικοινωνία σας με τους πολίτες;
Το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες ήδη από το 2012. Όταν «χρεώθηκε» την πολιτική που μόνο του «σήκωσε» για τις ανάγκες της χώρας την προηγούμενη περίοδο. Όταν όλοι οι υπόλοιποι κερδοσκοπούσαν στην πλάτη του δρώντας με καιροσκοπισμό και ενάντια στην εθνική ανάγκη. Στην πορεία, κάποιοι άλλαξαν γραμμή και συντάχθηκαν με τη λογική. Οι άλλοι, συνεπαρμένοι από την ίδια τους τη δημαγωγία, επιμένουν. Η πραγματικότητα όμως είναι εδώ και στις 26 θα την αντικρύσουμε ξανά. Όσο κι αν η στρουθοκάμηλος βάζει το κεφάλι στο έδαφος για να αποφύγει τον κίνδυνο, εκείνος καραδοκεί. Αν είχαμε ενότητα, ήδη από το 2012, θα είχαμε αποχαιρετήσει την κρίση. Το έκαναν όλοι οι άλλοι. Εμείς ,προτιμάμε την τυφλή σύγκρουση. Το ΠΑΣΟΚ χρεώθηκε τα πάντα, αλλά άντεξε. Και στις ευρωεκλογές, όταν όλοι περίμεναν γύρω στο 4%, έφτασε στο 8. Η μάχη που δίνουμε, μάχη αξιών και αξιοπρέπειας, είναι οπωσδήποτε σκληρή. Το μέταλλό μας όμως έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του και θα το κάνει και τώρα.
Το σύνθημα “ΠΑΣΟΚ- δύναμη ευθύνης” που αξιοποιήσατε και στις ευρωεκλογές αρκεί για την συσπείρωση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων;
Απολύτως. Όσο φαίνεται πως παγιώνονται οι συσχετισμοί, μας το ζητούν οι ίδιοι οι πολίτες.
Το σύνθημά μας εκφράζει μια πραγματικότητα. Συγκεφαλαιώνει τη στάση του ΠΑΣΟΚ όλην αυτήν την περίοδο. Ποιος άλλος έμεινε σε μια σταθερή γραμμή, βάζοντας πλάτη χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό πολιτικό κόστος; Η ΝΔ με τα Ζάππεια; Η ΔΗΜΑΡ που δεν άντεξε την ευθύνη πάνω από ένα χρόνο και αφού είχε συμβάλει στη διενέργεια δεύτερων εκλογών το 2012; Ο ΣΥΡΙΖΑ που από το «σκίσιμο των Μνημονίων» και την κατάργηση όλων των νόμων με ένα άρθρο, παρουσιάζεται τώρα ως «σοβαρή» δύναμη που θα αλλάξει την Ευρώπη; Το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο, ήδη από το 2009, για την επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η συντηρητική πλειοψηφία στην Ε.Ε. και αγωνίζεται για μια συντεταγμένη αλλαγή. Αντί όμως για μια «γροθιά στο μαχαίρι» προτίμησε να συμπλεύσει με την πραγματικότητα και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρωτοφανείς περιπέτειες. Άρα η ευθύνη αυτή μας αναγνωρίζεται και φάνηκε στις ευρωεκλογές. Από εκεί και μετά, για αυτό που οραματιζόμαστε, τη μεγάλη Παράταξη που θα παίξει πάλι κεντρικό ρόλο στα πράγματα, πράγματι χρειάζεται να μιλήσουμε για το μέλλον. Για την ελπίδα που θα έρθει με χειροπιαστό τρόπο, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και αδιέξοδους «αλαλαγμούς». Πρώτο μέλημα όμως να κρατήσουμε τη χώρα μακριά από τα σενάρια τρόμου. Και στις 26 έχουμε δύο καθήκοντα : να βοηθήσουμε τη χώρα και τους πολίτες αν οι εξελίξεις καταστούν επικίνδυνες, αλλά και να ανασυγκροτήσουμε το χώρο μας.
Ποια είναι η βασική δέσμευσή σας προς τους πολίτες της Β' Αθήνας για την 26 Γενάρη και μετά;
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία. Ο βουλευτής, αν και εκπροσωπεί το σύνολο του λαού, πρωταρχικά «λογοδοτεί» στους άμεσους εκλογείς του. Οι συμπολίτες μου στη Β Αθηνών με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σε διαδοχικές αναμετρήσεις. Μου έδωσαν μάλιστα την πρώτη θέση, ακόμη και μετά τη θητεία μου στα δυσκολότερα Υπουργεία, όταν και αύξησα το ποσοστό μου. Εκείνοι λοιπόν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύομαι. Ιδίως ότι δεν θα διστάσω να μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας, ακόμα κι αν αυτή φαίνεται δυσάρεστη. Αυτό κάνω και τώρα, αυτό θα κάνω και την 26η Ιανουαρίου, όταν πολλοί από αυτούς που τώρα βγάζουν «λαγούς από καπέλα», θα προσπαθούν να κρυφτούν. Στις 26 και μετά, θα είμαι εδώ, αν οι πολίτες το επιλέξουν και με στηρίξουν όπως και τους ζητώ, για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις πρώτα για την αποφυγή «ατυχήματος» για την πατρίδα και στη συνέχεια για την επανένωση και την προοπτική της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Ο (δημοσκοπικά πρώτος) ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι αν εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα επιδιώξει κυβερνητικές συνεργασίες;
Αφού επισημάνω την αντίφαση ένα κόμμα που διαχρονικά καταδίκαζε φραστικά τη λογική των «αυτοδυναμιών» και κατακεραύνωνε νόμους όπως ο σημερινός για τις 50 έδρες ως «καλπονοθευτικούς», τώρα να το έχει ξεχάσει μια και νιώθει «καβάλα στ’ άλογο», θα μείνω σε αυτά που λέει. Ότι δηλαδή θα αναζητήσει συνεργασίες. Αυτή είναι άλλωστε και η μόνη διέξοδος για τη χώρα. Μια Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, την οποία εμείς προτείνουμε από το 2012. Αφού είπα αυτό, θέλω να εκφράσω και την ανησυχία μου, μια και αντίθετα στη φρασεολογία του, η στάση του αποπνέει αλαζονικά χαρακτηριστικά που αποκόπτουν πιθανές γέφυρες επικοινωνίας. Ωστόσο, οι συμμαχίες ή η παροχή εμπιστοσύνης στη Βουλή προϋποθέτει ξεκάθαρους προγραμματικούς στόχους και δημοσιοποιημένους με ακρίβεια. Με κλεισίματα ματιού δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Άλλωστε ο προεκλογικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αόριστος, δημαγωγικός, αντιφατικός και μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «ΣΥΡΙΖΑ δώστα όλα».
Τι θα θέλατε αλλά δεν προλάβατε να υλοποιήσετε μέχρι σήμερα ως υπουργός Παιδείας;
Το Υπουργείο αυτό, όπως παντού διεθνώς, αποτελεί τη βάση για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής. Διαχρονική αλήθεια η επισήμανση ότι «όλα είναι ζήτημα Παιδείας». Επομένως το έργο που συντελείται εδώ, δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Είναι διαρκές και οι ανάγκες συνεχείς. Στην περίοδο κρίσης όμως, ζητούμενο δεν είναι μόνο η εφαρμογή «οραματικών» πολιτικών, που απαιτούν κονδύλια που δεν υπάρχουν. Τον καιρό αυτό, αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε ανοικτές και λειτουργούσες όλες μας τις δομές. Να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των πολιτών αλλά και της χώρας, δίχως να θίξουμε τους εργαζομένους. Και το επιτύχαμε κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος. Στους μήνες που ήμουν εδώ, κάναμε πολλά, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και νοοτροπίας. Είχαμε συνεχή επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς, δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν και προχωρήσαμε μια τολμηρή μα αναγκαία πολιτική για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτά που θέλαμε και δεν προλάβαμε λόγω εκλογών, ήταν η –σε συνεννόηση με τους δανειστές και τα συναρμόδια Υπουργεία- διενέργεια νέου ΑΣΕΠ παράλληλα με την κατάργηση του 1/10 για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Το κράτος όμως έχει συνέχεια. Η δουλειά μας θα παραδοθεί στον επόμενο και επειδή είναι δουλεμένη και πλήρης, θα αποτελέσει πολύτιμο διαπραγματευτικό του όπλο. Αν φυσικά το επιλέξει.
Τι είναι αυτά που κάνατε και για τα οποία αισθάνεστε ότι έχετε επιτελέσει το καθήκον σας;
Στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας μου στο Παιδείας, και με προβλήματα που απαιτούσαν επίλυση από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, έχω να πω ότι καταφέραμε πρώτα και κύρια και παρά τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές να ξεκινήσει απρόσκοπτα η σχολική χρονιά και όλοι οι μαθητές της χώρας να βρουν τα σχολεία τους ανοιχτά και τα βιβλία τους να τους περιμένουν. Κάναμε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Λύκειο, και στην Τράπεζα Θεμάτων, εισηγηθήκαμε δομικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που αφορούν τη νοοτροπία της διδασκαλίας με στόχο μας λιγότερες μεταδιδόμενες πληροφορίες περισσότερη γνώση και δημιουργική απασχόληση. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στην Βουλή η αξιολόγηση των τμημάτων των ΑΕΙ εξορθολογίστηκε η νομοθεσία περί μετεγγραφών, με τη διαγραφή των αιωνίων που συντελέστηκε στις 31/8/2014 απέκτησαν τα ΑΕΙ κύκλο σπουδών, συνεπώς αξιολογούνται πλέον από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και με αυτό το δεδομένο, ενισχύθηκε με προγράμματα και την ίδρυση νέων αγγλόφωνων Τμημάτων η εξωστρέφεια των ΑΕΙ.
Υπογραμμίζω πως όλες μας οι πολιτικές έγιναν με σεβασμό του διαλόγου και της διαβούλευσης. Έτσι πιστεύω ότι εξασφαλίζεται η συνέχεια στη δράση της διοίκησης, έτσι δοκιμάζονται οι θεσμοί στην πράξη κι έτσι, σε πρώτη και σε τελευταία ανάλυση, προστατεύονται οι μαθητές και οι οικογένειές τους από μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς ματαιόδοξων πολιτικών ηγεσιών.