Αν η εξουσία αλλάζει τους θεράποντές της, η προσμονή της εξουσίας τους δείχνει το δρόμο της αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από χρόνια τασσόταν εναντίον της παραμονής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την απομάκρυνση του Ναυτικού των ΗΠΑ από μια βάση στην Κρήτη. Τώρα, λίγο βήματα μακριά από την κατάληψη της εξουσίας, κινείται προς την επικρατούσα τάση της εξωτερικής πολιτικής.
Με τα δημοσιεύματα που σημειώνουν την αλλαγή στη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και εν γένει του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα οικονομίας, να πληθαίνουν, το συγκεκριμένο άρθρο του Bloomberg καταγράφει και την ποιοτική μεταστροφή των θέσεων του κόμματος σε ζητήματα γεωπολιτικής.
Όπως αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επανασταικές φιλοδοξίες του με πρωταρχικό στόχο να πάρει καλύτερους όρους για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Με το κόμμα να κατέχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ακόμα και η δέσμευση του για την επαναφορά του καθεστώτος προ των κυρώσεων στη Ρωσία, τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Η ναυαρχίδα του χρέους
Η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ σημειώνει: «Η ναυαρχίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελάφρυνση του χρέους, επομένως οι κύριες έγνοιες του θα έχουν να κάνουν με εγχώρια ζητήματα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα, που να μπορεί να οδηγήσει τα κύρια μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής».
Το 2013 στη λίστα των «ανεπιθύμητων» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ και έκανε λόγο για αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από αποστολές στο εξωτερικό, ενώ υπήρχε μια τάση ευθυγράμμισης με τη Ρωσία και την Κίνα ως ένα ακόμη χτύπημα στη «νεοφιλελεύθερη» ΕΕ και τις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ, σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει, «τώρα οι ηγέτες του επαναστατικού κόμματος έχουν υποχωρήσει από τα ρητορικά οδοφράγματά τους. Η μετατόπιση παρατηρείται ήδη στο πεδίο της οικονομίας, όπου ο Τσίπρας υπογραμμίζει τη δέσμευσή του για δημοσιονομική σύνεση».
Οι Πράσινοι
Το άρθρο θυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρώτο κόμμα που πλησιάζοντας προς την εξουσία. Πριν από αυτούς χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι Πράσινοι της Γερμανίας που από την αντι-ΝΑΤΟϊκή ρητορική στις αρχές της δεκαετίας του '80, έγινε κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση του 1998, ενώ στελέχη του δουλεύουν αυτή τη στιγμή σε μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Πόρσε και η Μερσέντες».
Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στο άρθρο, δύο θα είναι τεστ εξωτερικής πολιτικής που θα κληθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον να διατηρήσει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία, αυτό αναμφισβήτητο. Η Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με αμφίδρομο εμπόριο που φτάνει στα επτά δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Ήδη οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιφέρει μείωση στον τουρισμό. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το άρθρο, υπάρχουν φωνές που αντιτίθενται στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις στον Πούτιν
Ο εκπρόσωπος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Κώστας Ήσυχος είχε τονίσει την 1η Σεπτεμβρίου πως οι κυρώσεις είναι ένα παράδειγμα «νεο-αποικιακής βουλιμίας» της ΕΕ, ενώ είχε κατηγορήσει την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ανέχεται «νεοναζί βδελύγματα». Εν συνεχεία, στις 7 Ιανουαρίου, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της στην αναστολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση με εξαιρετικά υψηλή ανεργία και σίγουρα υπέστη νέο πλήγμα από αυτές τις κυρώσεις.
Σημειώνεται από το άρθρο πως η υποστήριξη για την επιβολή κυρώσεων διαφέρει σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, περισσότερο από όλους η Ελλάδα στηρίζεται στα χρήματα της ΕΕ. Μια σχολή σκέψης αναφέρει πως αν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει την πλάτη του στη συναίνεση, τουλάχιστον όχι αμέσως. Μια άλλη λέει, πως με τη Γαλλία και την Αυστρία να είναι ήδη πρόθυμοι να αλλάξουν τη στάση τους ως προς τον Πούτιν, μια παρόμοια θέση από έναν Έλληνα ηγέτη, θα ήταν το τελικό χτύπημα στην υπόθεση.
Η μετανάστευση
Το δεύτερο τεστ έχει να κάνει με την μετανάστευση στον απόηχο του μακελειού στη Γαλλία από εξτρεμιστές ισλαμιστές. Στις 13 Ιανουαρίου ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης είχε πει σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα θα προωθήσει την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και θα ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη διαχείριση των ελληνικών συνόρων. Παράλληλα η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συνδυάζει το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ελευθερία».