Με τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα ξημερώσει η Ευρώπη, καθώς εκεί θα κριθεί το αν θα «κολλήσει» ή αν θα προχωρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που συμπεριλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων.
Επί της ουσίας, με τη γνωμοδότηση του το Ε.Δ. θα δείξει αν περνάει η άποψη των «σκληρών» του Βερολίνου, που έκαναν την προσφυγή με το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ κινείται πέρα από το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ή αν ο αποκαλούμενος σούπερ Μάριο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το πιο αντισυμβατικό οπλοστάσιο προκειμένου να αναθερμάνει τη σβηστή μηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, η σημερινή γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η οριστική απόφαση του Ε.Δ. στις αρχές του καλοκαιριού μπορεί να κινείται σε άλλη κατεύθυνση- όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις- αν η σημερινή εξέλιξη είναι αρνητική. Ως τόσο οι ίδιοι αναλυτές παραδέχονται ότι στην περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης, η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ στις αποφάσεις της 22ας Ιανουαρίου θα είναι πολύ πιο μαζεμένη, με ο,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και στην εφαρμογή του πολυσυζητημένου προγράμματος.
Εντονο είναι το ενδιαφέρον της Αθήνας, ειδικά από τη στιγμή που παραμένει θολό το αν και πώς τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Οπως σημείωσε χθες ο Γ. Χαρδούβελης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικου επιμελητηρίου, προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι είτε θα έχει ζητηθεί και θα έχει δοθεί νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος είτε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών, η οποία θα ενεργοποιεί το νέο πρόγραμμα ήτοι τη γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης.