Πολύ ακριβά θα πλήρωναν μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρο των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το τίμημα θα ήταν τεράστιο για την ευρωζώνη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
Σε εκδήλωση των Φιλελευθέρων με θέμα την ανάπτυξη, ο Φερχόφστατ επεσήμανε πως η συζήτηση για το Grexit «δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη».
Μάλιστα αποκάλυψε και στοιχεία με συγκεκριμένα ποσά που θα επιβάρυνε ένα Grexit κάθε κράτος-μέλος, τα οποία, πράγματι, προκαλούν ίλιγγο:
Με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη μέλη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 66 με 80 δισ ευρώ στη Γερμανία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 22.9 δισ. Ευρώ στην Ισπανία, 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης» τόνισε ο Φερχόφστατ. «Η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα κράτη μέλη» πρόσθεσε. Εκτίμησε ακόμη ότι η ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές και δεν ανήκει στους άλλους να πουν τι θα πρέπει να πράξουν οι Ελληνες οι οποίοι έχουν τη δημοκρατική επιλογή για τον ποιόν θα ψηφίσουν.
Κατάινεν: Χάσιμο χρόνου η σπέκουλα περί Grexit
Στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιέρκι Κατάϊνεν, χαρακτήρισε τις εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως «χάσιμο χρόνου» λέγοντας πως «κινούνται σε λάθος κατεύθυνση» και πως «η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη».
Οπως είπε «η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της ευρωζώνης» για να προσθέσει πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα και να μην γίνονται σπέκουλες οι οποίες τελικά δεν βοηθούν στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων»..
Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών για αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που είναι ουσιώδους σημασίας για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια των Ευρωπαίων πολιτών την οποία έλαβε και η Ελλάδα παρείχε δεσμεύσεις» είπε ο Κατάινεν εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να σεβαστούν αυτές τις δεσμεύεις προς τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες».