Το ειδικό τους βάρος χρησιμοποιούν πλέον οι ΗΠΑ προκειμένου η ΕΕ να λάβει άμεσα αποφάσεις που θα καταλαγιάσουν τους φόβους των αγορών και θα εκτονώσουν την πίεση που δέχεται η ευρωζώνη.
Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση σήμερα τα ξημερώματα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κάποια βήματα «για την επιβράδυνση της κρίσης αλλά όχι για την άρση της» και υπογράμμισε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι «τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες».
Η δραματική παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα έρχεται λίγες ώρες μετά την πληροφορία ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, προτίθεται να παραστεί στην συνεδρίαση του Eurogroup, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, με στόχο να πιέσει τους ευρωπαίους ομολόγους του να πάρουν άμεσα μέτρα που θα δώσουν τέλος στην κρίση, πριν επεκταθεί σε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκάιτνερ, με άρθρο του στους Financial Times την προηγούμενη Παρασκευή, καλούσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε «γενναίες αποφάσεις» αλλά και να δείξει την «απαιτούμενη αλληλεγγύη» για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους που «απειλεί» τελικά ακόμα και την αμερικανική οικονομία.
Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν για την επίπτωση της κρίσης χρέους της ΕΕ στην οικονομία τους, αφού μόλις χτες δημοσιοποιήθηκαν δύο εκθέσεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού που περιγράφουν ανάγλυφα το σοκ που θα υποστεί η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια οικονομία αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Η πρώτη έκθεση, από τη Nomura, μιλά για «παγκόσμιο σοκ» αν χρεοκοπήσει η χώρα μας και σημειώνει ότι αν συμβεί αυτό η αμερικάνικη κεντρική τράπεζα (FED) θα έπρεπε να βάλει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αμερικανική οικονομία. «Ένα παγκόσμιο σοκ θα απαιτούσε μια ισχυρή αντίδραση από την FED, όπως το QE3, και σε αυτό το πλαίσιο είναι καλύτερο να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ευρώπη", αναφέρει χαρακτηριστικά η Nomura.
Η δεύτερη έκθεση, αυτή τη φορά της Citigroup, εξετάζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί γενναία αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους στους επόμενους 12 μήνες, ενώ τονίζει ότι αν η Ελλάδα κυρήξει στάση πληρωμών και βγει από την ευρωζώνη, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές όχι μόνο για την παραπαίουσα ελληνικη οικονομία αλλά ακόμα και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα βρισκόντουσαν και οι ίδιες προ της εξόδου από το ευρώ. Μάλιστα η Citigroup, αντίθετα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισημαίνει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες, κατά την Citigroup, δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη.
Πάντως, αντίθετα με το δυσοίωνο σκηνικό που περιγράφουν οι εκθέσεις της Nomura και της Citi, οι τελευταίες πληροφορίες από τις ΗΠΑ λένε ότι το ΔΝΤ δεν θα πει όχι στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την χώρα μας. Οι ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, τονίζουν ότι η εκταμίευση αυτή θα είναι σίγουρα η τελευταία που θα γίνει χωρίς να έχουν επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου. Ουσιαστικά η 6η δόση θα είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι δανειστές μας...