Μέχρι τη Γερμανία έφτασαν οι πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγου Γιάννη Τόλιου περί διακοπής των πληρωμών από πλευράς της Ελλάδας.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, θέλοντας να υποβιβάσει την κρισιμότητα μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απαντάει με κυνικό τρόπο: «Χρεοκοπία; Και τι έγινε;». Όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Τόλιος μιλούσε διά τηλεοράσεως περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με σκοπό να ανασάνει η Ελλάδα. Και επιπλέον σημείωνε πως «η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά».
Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες αντικρούονται με το επιχείρημα πως δεν θα ήταν πρόβλημα η χρεοκοπία της Ελλάδας. Είναι φανερό πως ο γερμανικός Τύπος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προσπαθεί να μετριάσει τους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ελλάδα έβλεπε την πόρτα της εξόδου. Πάντως, υπάρχουν και απόψεις Γερμανών που δεν επιθυμούν καν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών εργαζομένων, κ. Κρίστιαν Μπέουμλερ, που δήλωσε στη Handelsblatt πως «μία έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση» και πως «μόνο πολιτικοί τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι πανεπιστημιακοί σπεκουλάρουν γύρω από αυτό το ζήτημα».
Εξάλλου, ο Spiegel υπερασπίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα ενός ευρωπαϊκού λαού, και συγκεκριμένα του ελληνικού λαού, να επιλέξει την Αριστερά στην κυβέρνηση υπερασπίζεται. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: «Ποιος είναι ο κυρίαρχος σε μία δημοκρατία; Ο λαός ή το κεφάλαιο; Ούτε συζήτηση, θα νόμιζε κάποιος. Γιατί η δημοκρατία διαφέρει από τη δικτατορία μέσα από την ύπαρξη των εκλογών. Εκτός αν ένας λαός απειλεί να ψηφίσει Αριστερά». Μιλώντας στη Suddeutsche Zeitung, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γιούργκεν Σταρκ, δηλωσε πως «η Ελλάδα από το 2010 έχει καταστεί πολλές φορές αφερέγγυα» και πως τώρα φαίνονται «τα προβλήματα, τα οποία ποτέ δεν λύθηκαν, σε όλη τους την έκταση».
Τι γράφει η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις περασμένες ευρωεκλογές, για στάση πληρωμών και δημοψήφισμα, όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο Iskra:
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άμεσων στόχων (προοδευτική ανάπτυξη, συρρίκνωση της ανεργίας, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) είναι η ακύρωση των Μνημονίων και της πολιτικής λογικής που τα επιβάλλει, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση του χρέους, το οποίο είναι απεχθές σε ένα μέρος του και μη βιώσιμο: χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του αποκλείεται να ανασάνει η χώρα.
Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
Ντράγκι: Δεν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, για αυτό δεν υπάρχει Plan B
Εμμεση απάντηση σε όσους μιλούν για ενδεχόμενο Grexit έδωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην Handelsblatt τόνισε: «Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B». Ακόμη, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολιτικούς να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την εύθραυστη και άνιση ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε πως θεωρεί πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι περιορισμένος.
«Διεξάγουμε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας από τις αρχές του 2015, στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Μάρτιο Ντράγκι και σημείωσε πως τα επιτόκια του ευρώ κινούνται εδώ και πολύ καιρό σε χαμηλά επίπεδα και πως αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα.