Φωνή βοώντος εν τη ερήμω της χώρας. Ή μήπως ουρλιαχτό ενός λύκου που ουδείς πλέον του δίνει σημασία; Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πολιτικές μανούβρες του Αντώνη Σαμαρά για να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές πέφτουν στο κενό και δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους μουδιασμένους, από τα χρόνια της αναταραχής, Έλληνες.
Λέει ο Κώστας Γκρέκας, 23χρονος φοιτητής Πληροφορικής Τεχνολογίας: «Έχουμε ζήσει τόσα χρόνια στο χάος. Θα προτιμούσα να πάμε τώρα σε εκλογές, έτσι ώστε να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και να σπάσει το παλιό κομματικό σύστημα. Ίσως έτσι δούμε κάτι διαφορετικό».
Για την Ελλάδα, το 2014 σηματοδότησε την έξοδό της από την εξαετή ύφεση, σημειώνει το άρθρο. Μια κατάσταση που κόστισε στη χώρα από τη στιγμή που έχασε το 1/4 της οικονομικής παραγωγής της, ενώ το ποσοστό ανεργίας τριπλασιάστηκε. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει μετ' επιτάσεως πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο δρόμος της ανάκαμψης αν οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει πως θα εγκαταλείψει τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με τη δανειακή σύμβαση.
Μετά και το πέρας της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου ο Αντώνης Σαμαράς επανέφερε στο τραπέζι τον κίνδυνο της δίνης στην οποία μπορεί να βρεθεί η χώρα, αλλά φαίνεται πως πλέον αυτή η τακτική δεν βρίσκεται «ανοιχτά» αυτιά. Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, «ο Σαμαράς εδώ και καιρό φωνάζει σαν λύκος! Αυτή τη φορά ο φόβος για έξοδο από το ευρώ δεν λειτουργεί στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους».
Όσο για τις αγορές, κινούνται σε μια μεταιχμιακή κατάσταση. Την Τρίτη το 3ετές ομόλογο υποχώρησε στο 10,19%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηξε στο 8,47%. Όσο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατέγραψε πτώση στο 1,7%. Ωστόσο, η πιθανότητα μιας μεγαλύτερης πολιτικής αναταραχής, σημειώνει το άρθρο, ενδέχεται να είναι μια προειδοποίηση για τις τράπεζες. Επίσης δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε μόλις στο 5,52% τον Σεπτέμβριο, κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μια πιστωτική γραμμή στήριξης.
Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «αυτό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα είναι οι λάθος πολιτικοί χειρισμοί. Οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με συναίνεση, κατανόηση και συνεργασία».
Μια τέτοια πλατφόρμα συναίνεσης προσπάθησε να αναπτύξει την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς, έτσι ώστε να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, αλλά όπως διατείνεται η 55χρονη νοικοκυρά Χριστίνα Παπαγιάννη, «δεν βλέπω τα πράγματα να πηγαίνουν προς τη θετική κατεύθυνση. Θα ήταν καλό να πάμε σε εκλογές και αυτοί να φύγουν, αλλά βλέπω πως κάτι θα βρουν για το αποτρέψουν. Έθαψαν την Ελλάδα στο χώμα, γι' αυτό κι εγώ θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ για να δω τι μπορεί να κάνει, αν και όλοι είναι ίδιοι».