Προβάδισμα της τάξεως του 4,9% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας δημοσκόπηση της GPO, με την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα να κλείνει, ενώ η πλειοψηφία τάσσεται κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας και το γεγονός ότι το 84,8% θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου εκτός πολιτικής.
Στη δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 28% στην πρόθεση ψήφου, με την Νέα Δημοκρατία να παίρνει το 23,1% και τη μεταξύ τους διαφορά (4,9%) να μειώνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον Οκτώβριο, όταν ήταν στο 6,5%.
Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,7%, το ΛΑΟΣ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%, ενώ αναποφάσιστο δήλωσε το 15,3% και «άλλο κόμμα» απάντησε το 5,9%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς από το 44,8%, με το 35,4% να προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 17% απάντησε «κανένας».
Κατά των πρόωρων εκλογών η πλειοψηφία
Με καλό μάτι είδε η πλειοψηφία την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς στη σχετική ερώτηση το 64,4% απάντησε «θετικά, μάλλον θετικά» για το πώς κρίνει τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ το 30,9% απάντησε «αρνητικά, μάλλον αρνητικά».
Θετική άποψη για το Σταύρο Δήμα εξέφρασε το 51,3%, ενώ το 34,3% έχει αρνητική άποψη, ενώ στην ερώτηση «τι πρέπει να γίνει στις 29 Δεκεμβρίου», ημερομηνία της τρίτης ψηφοφορίας, το 55% απάντησε «να εκλεγεί πρόεδρος», ενώ το 41,6% τάχθηκε υπέρ της διάλυσης της βουλής και της διενέργειας πρόωρων εκλογών.
Στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αποδίδει η πλειοψηφία την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, κάτι που απάντησε το 38,7%, ενώ ένα 35,5% θεωρεί υπεύθυνη για αυτό την κυβέρνηση και το 21,9% ρίχνει την ευθύνη στην Τρόικα.
Τον Αντώνη Σαμαρά κρίνουν ως καταλληλότερο για να διαπραγματευτεί ως πρωθυπουργός με την Τρόικα το 41,2%, ενώ το 34,2% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Το 22,1% απάντησε «κανένας» σε αυτή την ερώτηση.
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση, το 37,6% απάντησε η σημερινή, το 41% προτιμά μία κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από εκλογές και το 14,3% μία άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.
Υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 59,3%, ενώ αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 38,5%. Στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, το 60,9% απάντησε αρνητικά και το 36,7% θετικά.
Να αποσυρθεί από την πολιτική ο Παπανδρέου θέλει το 84,8%
Αρνητικά είναι τα μηνύματα της δημοσκόπησης για τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς μόλις το 4,2% τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης νέου κόμματος σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (84,8%) απάντησε ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος και πρέπει να αποσυρθεί από την πολιτική. Ακόμη, ένα 7,6% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ.
Φούντωσε ο φόβος για το Grexit
Το φόβο των Ελλήνων για το Grexit κατέγραψε η έρευνα, καθώς το 58,6% εκτιμά ότι ο φόβος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά, ενώ το 36,4% έχει διαφορετική άποψη. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό εκείνων που φοβούνται για το Grexit αυξήθηκε δραματικά σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον Οκτώβριο, όταν ήταν στο 41,2%.
Ανησυχία για την οικονομία της χώρας προκαλεί και η ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Το 61,2% θεωρεί ότι η προεκλογική περίοδος θα εγκυμονούσε κινδύνους για την οικονομία της χώρας, ενώ το 37,6% έχει αντίθετη άποψη.
Πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη θέλει το 72,4% των ερωτηθέντων, ενώ το 26% απάντησε αρνητικά.