Ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι παρορμητικός και μιλάει πιο γρήγορα από όσο πρέπει ή από όσο σκέφτεται είναι γνωστό σε όλους. Ότι θα κάνει, όμως, γκάφες και λάθος ανακοινώσεις στην κρισιμότερη φάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα είναι πρωτοφανές για αντιπρόεδρο κυβέρνησης.
Η πρώτη γκάφα Βενιζέλου έγινε χθες και προκλήθηκε σεισμός για λίγες ώρες με δηλώσεις του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Δήλωσε ότι η Τρόικα δεν καταλήγει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ (!) και πρόσθεσε ότι:
«Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».
Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος άφηνε ορθάνοιχτο παράθυρο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ετρεχαν στη συνέχεια από την Χαριλάου Τρικούπη να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και διαβεβαίωναν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εννοεί πρόωρες εκλογές αλλά …γρηγορότερα εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας!
Μάλιστα, για να κλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο που θα προκαλούσε πανικό και πολιτική αστάθεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει –λίγη ώρα αργότερα:
«Εκλογές; Εγώ δεν έχω».
Η δεύτερη γκάφα Βενιζέλου έγινε επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης. Αφού εδώ και μέρες διαβεβαιώνει (λανθασμένα) ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, ότι δεν θα κοπούν συντάξεις, ότι η παράταση του Μνημονίου είναι «τεχνική» και θα διαρκέσει μόνο ένα μήνα (η ίδια η Τρόικα το διέψευσε), έμπλεξε τους πάντες με υποσχέσεις για τις 100 δόσεις.
«Η κυβέρνηση δεν μελετά αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, το υπουργείο Οικονομικών «άδειασε» τα όσα ανέφερε σήμερα ο κ. Βενιζέλος, τα οποία παρέπεμπαν ευθέως σε τροποποίηση των όρων της νέας ρύθμισης οφειλών, που συνεχίζει να συγκεντρώνει τα βέλη της Τρόικας.
Ηδη, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήθελε απλώς να στείλει πολιτικό μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να γίνει κατάχρηση της ρύθμισης από μεγαλοοφειλέτες και φοροφυγάδες και πως εν πάση περιπτώσει η αναφορά έχει να κάνει με ανώδυνα για την ουσία της ρύθμισης μέτρα.
Με μια ομολογουμένως ρητορικού ύφους τοποθέτηση, ο Ε. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο κατ' αρχήν για μηχανισμό ελέγχου των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγής στη ρύθμιση έτσι ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν έχουν στην πραγματικότητα ανάγκη ρύθμισης. Ωστόσο, ο νόμος ως έχει δεν προβλέπει τέτοιου είδους διαδικασία, αφού ο γενικός όρος υπαγωγής αφορά μόνο στο ύψος της βασικής οφειλής, χωρίς να προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να προβλεφθεί παράλληλα με τη ρύθμιση οφειλών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα κάτι στα σκαριά.
Το δεύτερο σημείο της ομιλίας Βενιζέλου που άναψε «φωτιές έχει να κάνει με την αναφορά του στην πρόβλεψη κινήτρων παραμονής στις παλαιότερες ρυθμίσεις οφειλών. Με δεδομένο ότι ήδη προβλέπονται κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση της Νέας Αρχής (για οφειλές έως 31/12/2012), η αναφορά αυτή πυροδότησε σενάρια για παροχή κινήτρων παραμονής και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη. Το τρίτο σημείο της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης έχει να κάνει με τον υπαινιγμό του για επανεξέταση της προβλεπόμενης μείωσης των προσαυξήσεων, η οποία φτάνει στο 100%, κάτι που αποτελεί βασική απαίτηση της Τρόικας.