Αγώνα δρόμου δίνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την κρίσιμη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει στις αρχές του 2015.
Η ΝΔ επείγεται να συγκεντρώσει 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επείγεται να συγκεντρώσει πάνω από 120 βουλευτές, ώστε να εμποδίσει την κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο.
Η μάχη αυτή δίνεται σε ένα δηλητηριασμένο πολιτικά κλίμα, με εκατέρωθεν καταγγελίες για «Τσιριμώκους», «προδότες», «αποστάτες» και «κουμπαράδες» για εξαγορά βουλευτών. Είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά ότι παρενέβη ακόμη και εισαγγελέας για να διερευνήσει καταγγελίες για το εάν βουλευτές εξαγοράζονται για να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Τρεις είναι οι δεξαμενές που θα χρειαστεί να «λεηλατηθούν» ώστε η ΝΔ (127 βουλευτές) και ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές) να πετύχουν τον στόχο τους:
- ΑΝΕΛ (12 βουλευτές),
- ΔΗΜΑΡ (10 βουλευτές) και
- Ανεξάρτητοι (24 βουλευτές)
1. Πρώτη δεξαμενή: ΑΝΕΛ -Κόμμα του Πάνου Καμμένου
Εδώ παρατηρείται η μεγαλύτερη αιμορραγία βουλευτών προς το ένα ή το άλλο στρατόπεδο. Η Ραχήλ Μακρή και η Χρυσούλα Γιαταγάνα εξασφάλισαν μάλλον διαβατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Μελάς πρώτος άνοιξε την πόρτα προς τη ΝΔ. Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του ότι χρηματίστηκε με 3 εκατ. ευρώ (κατηγορίες που αποδείχθηκαν έωλες εκ μέρους της βουλευτού Σταυρούλας Ξουλίδου) ανεξαρτητοποιήθηκε και θα ψηφίσει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για επιπλέον 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του Παναγιώτη Μελά, «θέλουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο, αλλά φοβούνται τον Πάνο Καμμένο».
Οι μετατοπίσεις αυτές κάνουν το κόμμα του κ. Καμμένου να μοιάζει με κινούμενη άμμο και οδηγούν σε δύο παρατηρήσεις:
- Δεν αποκλείεται, μετά την προεδρική εκλογή, οι ΑΝΕΛ να μη διαθέτουν πλέον ούτε τους 10 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για να συγκροτείται κοινοβουλευτική ομάδα. Πιθανώς αυτό το σενάριο να είχε υπόψη του ο Αλέξης Τσίπρας όταν δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα μπουν στη Βουλή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
- Η μετακίνηση βουλευτών των ΑΝΕΛ προς τη ΝΔ για να ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα (στην ίδια συνέντευξη) ως «αποστασία». Είναι, ωστόσο, απορίας άξιον γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί αποστασία το γεγονός ότι και ο ίδιος αποδεκατίζει τους ΑΝΕΛ (Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα) ώστε να μην ψηφίσουν Πρόεδρο!
2. Δεύτερη δεξαμενή: ΔΗΜΑΡ -Κόμμα του Φώτη Κουβέλη
Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σήμερα δημοσκοπικά στο 1% και όλα δείχνουν ότι η τελευταία πολιτική πράξη του Φώτη Κουβέλη θα είναι να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εγκατέλειψε πριν από τρία χρόνια για να κάνει το δικό του κόμμα. Η ΔΗΜΑΡ είναι σήμερα διασπασμένη στα δύο.
Από τη μια υπάρχουν οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, η Κίνηση του Βασίλη Οικονόμου και η αυτονόμηση του Γρηγόρη Ψαριανού. Οι βουλευτές αυτοί εγκατέλειψαν τη ΔΗΜΑΡ και θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Νίκη Φούντα.
Από την άλλη, όσοι βουλευτές απομείνουν στη ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσουν τον Φώτη Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ψηφίσουν «όχι» στην εκλογή Προέδρου, ελπίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τους εντάξει στα ψηφοδέλτια για να επιβιώσουν πολιτικά.
3. Τρίτη δεξαμενή: Ανεξάρτητοι βουλευτές -24 βουλευτές
Είναι η πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά που η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών είναι τόσο πολυπληθής. Η πενταετία του Μνημονίου, τα «όχι» σε ψηφοφορίες, σε διάφορες φάσεις της μνημονιακής εποχής, και οι διαγραφές που ακολούθησαν διόγκωσαν την ομάδα των Ανεξάρτητων που μοιάζει και αυτή με κινούμενη άμμο.
Από εκεί πέρασε, για παράδειγμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για ένα διάστημα, πριν επανενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και γίνει υπουργός Παιδείας στην συγκυβέρνηση. Εκεί βρέθηκαν βουλευτές όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θόδωρος Παραστρατίδης και ο Οδυσσέας Βουδούρης, μεταξύ άλλων. Αυτά τα τρία στελέχη έμειναν να «λιμνάζουν» για μεγάλο διάστημα στους Ανεξάρτητους, αφού δεν έπαιρναν υπόσχεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χρησιμοποιηθούν στα ψηφοδέλτια. Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την πόρτα της Κουμουνδούρου και για τους τρεις, ίσως γιατί απείλησαν ότι θα στρατευθούν στο υπό δημιουργία νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Στην ομάδα των Ανεξάρτητων υπάρχουν πολλοί βουλευτές που διεγράφησαν από τη ΝΔ και θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί εντάχθηκε πρόσφατα και ο Παναγιώτης Μελάς των ΑΝΕΛ.
Η εκλογή Προέδρου μάλλον επισπεύδεται
Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης Παπούλια-Μεϊμαράκη σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταφέρει τις απόψεις του για το χρονοδιάγραμμα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και να διερευνήσει και τις προθέσεις του κ. Παπούλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ώστε η πρώτη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί αμέσως με το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής, στις 7 Ιανουαρίου, μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να τελειώσει η αβεβαιότητα με την εκλογή Προέδρου και η πολιτικο-οικονομική ζωή να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Ξένοι επενδυτές και αναλυτές, Ευρωπαίοι ηγέτες και κέντρα αποφάσεων ζητούν να κλείσει αυτή η παρένθεση ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι καλό να λήξει το γρηγορότερο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να πάψει να δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα με καταγγελίες για χρηματισμό.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ξεκινά τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η 12η Φεβρουαρίου, αφού η θητεία του κ. Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου 2015.
Ως εκ τούτου, αν εξαντληθούν τα απώτατα συνταγματικά όρια και δεν εκλεγεί Πρόεδρος ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία, τότε θα προκύψει ζήτημα παράτασης της θητείας του κ. Παπούλια, αφού θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή, να προκηρυχθούν εκλογές και να συγκροτηθεί η νέα Βουλή που θα εκλέξει τελικά Πρόεδρο.
Να σημειωθεί πάντως ότι εκ του Συντάγματος ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των ψηφοφοριών, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τις αρχές Οκτωβρίου πως θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια για την εκλογή Προέδρου, προεξοφλώντας έτσι ότι η παρούσα Βουλή είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο και άρα δεν θα γίνουν βουλευτικές εκλογές.