Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) διαπιστώνει σε έκθεσή του ότι η Ευρώπη «γερνάει» με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε περιοχή στον κόσμο και έχει ανάγκη τους μετανάστες, που πολλοί Ευρωπαίοι δεν θέλουν.
Μεγάλες χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής την κραταιά Γερμανία, θα γνωρίσουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το 2050, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Η Γερμανία, ειδικότερα, αναμένεται να γνωρίσει μείωση του πληθυσμού της κατά 8 εκατομμύρια περίπου και ο μέσος όρος ηλικίας θα ανέβει στα 50 έτη.
Οι επικεφαλής συντάκτες της έκθεσης, Γιεργκ Πέστσνερ και Κώστας Φωτάκης, εκτιμούν ότι η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη θα προκαλέσει μείωση της προσφοράς του εργατικού δυναμικού σε μερικές από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Φινλανδία,η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία.
Μια λύση που προτείνεται από τους ειδικούς είναι η ένταξη περισσότερων γυναικών και ατόμων μεγαλυτέρων σε ηλικία εργαζομένων στον εργασιακό τομέα, αλλά υπολογίζεται ότι θα έχει μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα. Όπως δηλώνει ο Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, ειδικός για θέματα μετανάστευσης στον ΟΟΣΑ: «Επί του παρόντος, μπορούμε να αξιοποιούμε καλύτερα τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη εδώ, προσαρμόζοντας με καλύτερο τρόπο τις δεξιότητές τους στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σε έναν πιο μακρινό ορίζοντα, το θέμα δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτό, αλλά θα αφορά και την αύξηση της ροής των μεταναστών».
Διαφωνούν τα εθνικιστικά κόμματα
Τα ακροδεξιά κόμματα δεν συμμερίζονται τους φόβους του ΟΟΣΑ. Οι αρχηγοί αυτών των κομμάτων θεωρούν μάλιστα ότι η εισαγωγή μεταναστών από τα φτωχότερα τμήματα της ΕΕ, καθώς και από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι υπεύθυνη για την καθοδική πορεία των μισθών, την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την αύξηση της εγκληματικότητας.
Όμως, «αν κλείσεις την πόρτα της μετανάστευσης, θα πληρώσεις το οικονομικό τίμημα» προειδοποιεί ο Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν. Στον επίλογο της έκθεσης ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι χωρίς τα κέρδη από την απασχόληση λόγω της μετανάστευσης η Ευρώπη θα χρειαστεί μια ανέλπιστα μεγάλη ενίσχυση της παραγωγικότητας για να διατηρήσει τα παρόντα επίπεδα διαβίωσης, που διαφορετικά θα σημειώσουν πτώση.
Φωτογραφία: Sooc