Εξι στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, ενώ ένα υπόλοιπο 10% θα μεταταγεί σε άλλες θέσεις του δημοσίου και το 30% θα κληθεί να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Με βάση αυτά και σε συνδυασμό με την αναφορά του κ. Βενιζέλου, περί αξιολόγησης ενός συνόλου 200.000 εργαζομένων, στην ουσία το υπό απόλυση προσωπικό του δημόσιου τομέα, αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000.
Αναλυτικά:
- Μέχρι 10% πόσοι θα ενταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με μεγάλα προσόντα και ειδικές δεξιότητες.
- Μέχρι 30% θα είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Θα υπάρχουν επίσης δυνατότητες επανακατάρτισης.
- Τέλος, ένα ποσοστό θα ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με το 60% του μισθού του.
Η εξειδίκευση όλων αυτών που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνονται στο άρθρο 37 παρ. 7 του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Δηλαδή, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δώσουμε δεδομένα και στοιχεία.
Η διαδικασία της αξιολόγησης θα ανακοινωθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης την επόμενη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, η κατάταξη θα γίνει από το ΑΣΕΠ και μετά το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει το πόσοι θα ενταχθούν στον στενό δημόσιο τομέα, πόσοι θα υπαχθούν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πόσοι θα ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Η εργασιακή εφεδρεία δεν ήταν υπόθεση η οποία θα ξεκινούσε το 2011, όπως ξέρετε. Είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν 9 μήνες μετά την ανακοίνωση των κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο θα γινόταν το καλοκαίρι του 2012 και μετά το καλοκαίρι του 2012 θα αρχίζαμε να συζητάμε για την αξιολόγηση. Αυτό μπαίνει τώρα. Επομένως, βλέπουμε και ένα άλλο μέτρο, το οποίο θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είχε υπολογισθεί.