«Δεν με προβληματίζει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να εξασφαλιστεί ότι σέβεται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι δέχεται πως η αγορά υποστηρίζει την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την τεχνολογία» δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.
Μιλώντας στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πρότεινε ένα επείγον σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Προειδοποιώντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της ανάπτυξης, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η περιορισμένη ρευστότητα κι η πολιτική αβεβαιότητα, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι αποθαρρύνεται η όποια προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο πρόεδρος του Ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, πρότεινε μεταξύ άλλων:
- Γενναία φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα προβλέπει πάγιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ρήτρες 15ετούς ισχύος και με τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, ώστε από 26% να περιορισθούν στο 16% σε μία 5ετία.
- Εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης, με υπαγωγή των ΚΕΠ σε ανεξάρτητη αρχή και αναβάθμισή τους
- Εκσυχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης με τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την εξέταση οικονομικών και φορολογικών υποθέσεων.
- Αμεση αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, με τα οποία συνδέονται στενά οι ιδιωτικοποιήσεις και οι παραχωρήσεις εκμετάλλευσης υποδομών – οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ενεργειακά πάρκα, επεξεργασία απορριμμάτων, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, κλπ.
- «Επείγει οι διαδικασίες αυτές να επιταχυνθούν, ώστε να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα και αύξηση του ΑΕΠ, καθώς στην παρούσα φάση μόνο οι υποδομές μπορούν να αναλάβουν το ρόλο της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης», δήλωσε.
- Δυνατότητα απόσβεσης των νέων επενδύσεων από τον πρώτο κιόλας χρόνο κερδοφορίας της επιχείρησης, την προκαθορισμένη σταδιακή μείωση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης μέχρι την εξάλειψή του και την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε ρεαλιστικά επίπεδα, με βάση την πραγματική αξία και την χρήση ή απόδοση των ακινήτων.
- Κίνητρα για την χρήση καρτών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών προκειμένου να νομιμοποιηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της φοροδιαφυγής.
Υπαγωγή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε ανεξάρτητη αρχή και η ανάδειξή τους σε αποκλειστική ενδιάμεση υπηρεσία μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών.
«Δεν πρέπει πλέον να υπάρχει καμία επαφή του πολίτη με τον δημόσιο λειτουργό που χειρίζεται την όποια υπόθεσή του για οποιοδήποτε ζήτημα. Το front office των υπηρεσιών του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης να γίνουν πλέον τα ΚΕΠ» είπε με έμφαση.
Ανάθεση σε φορείς εκτός δημοσίου όλων των επιτόπιων ελέγχων (φορολογικών, επενδυτικών, επιδοτήσεων, κλπ) που αφορούν δημόσιο χρήμα, με απόλυτη ευθύνη για τα πορίσματα των ελέγχων και με την καταβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του ελεγκτικού ή εποπτικού έργου που τους ανατίθεται.
Τέλος, αναφερόμενος στην στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, ο Μιχ. Σάλλας, είπε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2015 η ίδρυση ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου, με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των ΜμΕ θα έχει οοκληρωθεί. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.