Πώς το Δημόσιο εμποδίζει τον εαυτό του να εισπράξει- Εκατομμύρια στον «πάγο» - iefimerida.gr

Πώς το Δημόσιο εμποδίζει τον εαυτό του να εισπράξει- Εκατομμύρια στον «πάγο»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατομμύρια ευρώ, πολυτελή ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Ολα στη διάθεση του Δημοσίου, αλλά όχι στα ταμεία του. Το κράτος καταφέρνει να βάζει τρικλοποδιές ακόμη και στον εαυτό του, ορθώνοντας εμπόδια στην είσπραξη «κλεμμένων», κατασχεθέντων και δεσμευμένων περιουσιών.

Ακόμη και σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως εκείνη του Ακη Τσοχατζόπουλου ή του Λάκη Γαβαλά, μόνο εύκολη δεν είναι η αξιοποίηση χρημάτων και ακινήτων που έχουν δεσμευθεί από το ίδιο το κράτος. Ανελαστικοί νόμοι, δικαστικές αποφάσεις που παίρνουν χρόνια για να τελεσιδικήσουν και γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει το κράτος στον εαυτό του, καθυστερούν αδικαιολόγητα την αξιοποίηση εκατομμυρίων.

Χαρακτηριστικό είναι το τι συνέβη με το εξοχικό του Λάκη Γαβαλά, στην παραλία της Φτελιάς, στη Μύκονο, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Οταν ο Γιάννης Θεοχάρης ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αναδιοργάνωσε τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, στον πρώτο που θα γίνονταν με τα νέα δεδομένα- στις 23 Ιουλίου του 2013- το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν δεύτερο στη λίστα. Με τιμή εκκίνησης τα 960.000 ευρώ, το ποσό που θα «έπιανε» θα πήγαινε για την αποπληρωμή των χρεών του επιχειρηματία προς το Δημόσιο.

Ομως, το υποθηκοφυλακείο της Μυκόνου ενημέρωσε την ομάδα Θεοχάρη λίγες εβδομάδες πριν από τον πλειστηριασμό ότι δεν μπορούσε να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο ακίνητο, γιατί είχε δεσμευθεί από άλλη υπηρεσία του κράτους, την Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και δεν μπορούσε κανείς- ούτε το δημόσιο- να το εκποιήσει. Μοναδικός τρόπος ήταν να βγει αμετάκλητη απόφαση και να δημευθεί. Ο κ. Θεοχάρης επέμεινε, αλλά η απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ήταν και πάλι αρνητική. Η συγκεκριμένη Αρχή δεσμεύει λογαριασμούς και ακίνητα ως προϊόντα εγκλήματος, όχι χρέη. Η εκποίηση προτού τελεσιδικήσει η απόφαση θα άνοιγε συνταγματικά προβλήματα. Η μόνη λύση σε όλα αυτά, είναι η επίσπευση των ποινικών διαδικασιών.

Η Αρχή έχει καταφέρει να δημεύσει μόνο φέτος 148 εκατομμύρια ευρώ σε κινητή και ακίνητη περιουσία. Η μόνη περίπτωση όμως κατά την οποία ακολουθεί εκποίηση μετά τη δήμευση είναι τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα από υποθέσεις ναρκωτικών. Εκεί υπερίσχυσε η λογική και ο νόμος άλλαξε, αφού συνυπολογίστηκε ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, η αξία των αυτοκινήτων θα έχει πλέον μηδενιστεί. Ολα τα άλλα- συνολικά 881 εκατ. ευρώ από το 2011 σύμφωνα με το δημοσίευμα- συν τα χρήματα που έχουν δεσμεύσει οι ανακριτές διαφθοράς- πάνω από 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η αξία των εκατοντάδων ακινήτων- περιμένουν αμετάκλητες αποφάσεις. Το ποσό ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισ., αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα μπουν στα ταμεία του κράτους

Το ακίνητο στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, ιδιοκτήσιας του συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου παράδειγμα. Δεσμεύθηκε υπέρ του δημοσίου στις 25 Απριλίου του 2012, αλλά μέχρι σήμερα η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει χάσει την κυριότητά του. Εάν δεν κρατείτο, θα είχε κάθε δικαίωμα να κατοικεί σε αυτό, δεν θα μπορούσε όμως να το πουλήσει. Το δημόσιο θα πάρει τα κλειδιά μόνο όταν η δικαστική υπόθεση κλείσει. Η δήμευση έχει μέλλον, αφού ο κ. Τσοχατζόπουλος, ως εγγυητής του δανείου που φαίνεται να έχει πάρει η κ. Σταμάτη για την αγορά, έχει κάνει στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης ώστε να ακυρωθεί η δήμευση, επιμένοντας ότι η αγορά του ακινήτου έγινε με νόμιμες διαδικασίες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ