Χρειάζεται να πάρετε μπλε χάντρα για να το πετύχετε.
Είναι ο συνήθης ψόγος σε όλους τους εργένηδες ή τις ανεπρόκοπες νοικοκυρές: Δεν ξέρει ούτε αυγό να τηγανίζει.
Kι αυτό γιατί θεωρείται μια εύκολη διαδικασία. Τηγάνι, αυγά, λάδι και τρως.
Το αυγό είναι όμως μια σούπερ τροφή, εξαιρετικά χρήσιμη για τον άνθρωπο, που απαιτεί μια ειδική διαδικασία προετοιμασίας και εκτέλεσης. Αλλιώς είναι άνοστο, ίσως και επικίνδυνο (κρύβει μύκητες και σαλμονέλες), πιθανόν και ανθυγιεινό αν καεί το ασπράδι του.
Επτά βασικοί κανόνες για να τηγανίσετε ένα απολαυστικό αυγό:
1. Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο να πάρουν θερμοκρασία δωματίου
2. Χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι που δεν είναι πληγωμένο καθώς και μια ξύλινη κουτάλα
3. Τοποθετείστε το καλύτερο ελαιόλαδο που διαθέτετε
4. Σπάστε προσεκτικά τα αυγά σας και τοποθετήστε τα στο τηγάνι, όσο το λάδι είναι κρύο (αν το λάδι καεί, καίγονται οι βιταμίνες του, καίγεται και το αυγό)
5. Μην βάλετε αλάτι τώρα
6. Περιχύστε λίγο από τα λάδι στον κρόκο όσο ζεσταίνεται. Θα δείτε ότι ώσπου να καεί το λάδι θα έχουν ψηθεί και τα αυγά σας
7. Βγάλτε τα με ξύλινη κουτάλα και αλατίστε, τρίψτε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Kάτι πιο χορταστικό, όπως το κάνουν οι Γάλλοι
- Ψιλοκόψτε ένα κρεμμύδι
- Ασπρίστε το λίγο σε βούτυρο χήνας (!) μαζί με ψιλοκομμένο ζαμπόν
- Σε τρία λεπτά προσθέστε τα αυγά πάνω τους
- Σιγοβράστε στη φωτιά για 5 λεπτά
- Απλό και απολαυστικό