Με άρθρο του στο EuObserver, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος βάλλει εναντίον της Τρόικα, αλλά και της ελίτ εντός της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με υποκρισία, δίχως μάλιστα να ενδιαφέρονται για τις καταστατικές αρχές που διέπουν την Ένωση.
Γράφει χαρακτηριστικά: «Οι ηγέτες της ΕΕ με τις πολιτικές τους έχουν δείξει πλήρη περιφρόνηση στις δεσμεύσεις τους για την κοινωνική και εργασιακή προστασία στην Ελλάδα. Η υποκρισία ήταν ανέκαθεν προνόμιο των ισχυρών στις ανθρώπινες κοινωνίες και αυτή η υποκρισία χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο έχει ασχοληθεί με το ελληνικό πρόβλημα, τα τελευταία 4,5 χρόνια, η ευρωπαϊκή ελίτ».
Ο κ. Χρυσόγονος κάνει λόγο για καταπάτηση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της λιτότητας. «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υποτίθεται ότι βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει πρόβλεψη για προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι νομικά δεσμευτικός για όλα τα κράτη-μέλη. Στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων, των συνθηκών εργασίας, της δίκαιης αμοιβής και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά αυτές οι δεσμεύσεις έχουν συστηματικά αγνοηθεί όταν πρόκειται για την Ελλάδα».
Ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει πως η λιτότητα που επιβλήθηκε από την Τρόικα έχει παραβιάσει σε μαζική κλίμακα τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. «Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος λιτότητας, που σχεδιάστηκε από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, και περιγράφονται στο μνημόνιο, ήταν μια προϋπόθεση για τη λήψη οικονομικών διασώσεων. Αλλά αυτές οι διασώσεις δεν ήταν προς όφελος του λαού της Ελλάδας. Είχαν στόχο να "βοηθήσουν" την Ελλάδα να πληρώσει τους ιδιώτες δανειστές της (κυρίως τις τράπεζες)», γράφει συγκεκριμένα.
Στη συνέχεια αναφέρει πως υπάρχουν καταγγελίες συνδικάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και μια σειρά αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που καταδίκαζε την Ελλάδα λόγω των συνθηκών εργασίας και των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς. Στην πραγματικότητα ήταν μια καταδίκη της Τρόικα, η οποία αγνόησε αυτές τις αποφάσεις. Η δε ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την εξουσία των δανειστών.
Ο κ. Χρυσόγονος στο άρθρο του κάνει λόγο για «τιμωρία του ελληνικού λαού» από το μνημόνιο, με τους φτωχότερους να πληρώνουν το μεγαλύτερο βάρος, ενώ σημειώνει το μάθημα υποκρισίας του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα σταματήσουν να παραβιάζονται τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα.