Με ασφαλιστικά μέτρα αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» την καταβολή των δεδουλευμένων περίπου 1,5 μήνα, τα οποία τους οφείλει η επιχείρηση, καθώς δεν έχουν πληρωθεί από τα μέσα Ιουλίου.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας ο οποίος τους πληροφόρησε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την εξασφάλιση δανείου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα και να προχωρήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο καταρτίζεται ήδη.
Η επιχείρηση διατήρησε επιφυλάξεις για τι θα συμβεί αν η τελική απάντηση των τραπεζών είναι αρνητική, επισήμανε ότι ακόμη κι αν εξασφαλιστεί το σύνολο του δανείου η εξομάλυνση των πληρωμών στους εργαζόμενους θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση μετά τα Χριστούγεννα, άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για τη συνέχιση της έκδοσης και ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα μοιραστούν για αυτό το μήνα έναντι των οφειλομένων το ποσό των 200.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 235 ευρώ στον καθένα.
Οι αμείλικτοι αριθμοί
Το ζητούμενο για την «Ελευθεροτυπία» σήμερα είναι να καταστεί βιώσιμη περιορίζοντας σε πρώτη φάση τη ζημία των περίπου 10,5 εκατομμυρίων ευρώ που σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Συνολικά, η εταιρεία με βάση τον τελευταίο της ισολογισμό εμφανίζει σημαντική πτώση του τζίρου (όπως όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ) σε 22,9 από 33,6 εκατομμύρια ευρώ. Με ταμειακό υπόλοιπο τον Ιούνιο που μόλις ξεπερνούσε τις 900.000 ευρώ και συνολικές δανειακές υποχρεώσεις περίπου 52 εκατομμυρίων (39,2 μακροπρόθεσμες, και 13,4 βραχυπρόθεσμες), το νέο δάνειο φαντάζει μονόδρομος.
Ακόμη, όμως, κι αν της εγκριθεί το δάνειο των 25 εκατομμυρίων, με δεδομένο ότι η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται στο ποσό των 1,8 εκατομμυρίων το μήνα, έως το τέλος του χρόνου απαιτείται το ποσό των 12 εκατομμυρίων για πληρωμές μισθοδοσίας. Δηλαδή, τα περίπου 3 εκατομμύρια που οφείλονται, οι μισθοί 4 μηνών (Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος) και το δώρο των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για να καταστεί βιώσιμη η εφημερίδα πρέπει το προσωπικό της να μειωθεί έως και 40% μέσα από τη διαδικασία της εθελούσιας εξόδου και των απολύσεων που θα ακολουθήσουν. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτούνται αρκετά χρήματα, ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Αρα γίνεται σαφές ότι το δάνειο που επιδιώκεται φτάνει σε αυτή τη φάση ίσα-ίσα για να καλύψει τις υποχρεώσεις μισθοδοσίας και αποπληρωμής βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Η συνέλευση
Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τα συνδικαλιστικά τους σωματεία να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και ζήτησαν να σταματήσει η διοίκηση τις συναινετικές απολύσεις (εθελουσία έξοδος).
Επίσης, ζήτησαν να καταχωρηθεί το σχετικό τους ψήφισμα στην πρώτη σελίδα της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως το ψήφισμα εμφανίστηκε χθες το βράδυ στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης.
Δεν έλειψαν και στιγμές έντασης ή προτάσεις όπως αυτή για κατάληψη του λογιστηρίου της εφημερίδας που φυσικά απορρίφθηκε σύντονα ως άτοπη.
Το συμπέρασμα
Οι εργαζόμενοι τηρούν στάση αναμονής διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την ψυχραιμία τους αναμένοντας τις εξελίξεις. Γνωρίζουν ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το δάνειο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη συνέχιση ύπαρξης της ιστορικής εφημερίδας καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία άλλη διαφαινόμενη λύση, παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται για το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματιών.