Aπό τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια του σουπερμάρκετ, το πλιγούρι είναι νόστιμο, έχει πληθώρα βιταμινών, φροντίζει τη σιλουέτα, ρίχνει ακόμα και την πίεση.
Οι ελληνίδες νοικοκυρές δεν το προτιμούμε. Λίγο από σνομπισμό, λίγο από άγνοια, θεωρείται έδεσμα για αρρώστους ή δύσκολο στην προετοιμασία.
Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.
Το πλιγούρι είναι εκατό φορές πιο νόστιμο από το ρύζι και πιο υγιεινό από κάθε συνοδευτικό για τα πιάτα σας.
Και πολύ εύκολο, φυσικά, στην προετοιμασία.
Πληγούρι ζεστό ή κρύο
Αν το θέλω ωμό ή σε κρύα πιάτα, π.χ. σε σαλάτες, το μουλιάζω σε χλιαρό νερό για 30-40 λεπτά. Βάζω ένα ποτήρι πληγούρι, 2 ποτήρια ζεστό νερό.
Σκεπάζω, πίνει το νερό, τέλος!
Aν το θέλω για ζεστά φαγητά, ξεπλένω την ποσότητα που χρειάζομαι σε κρύο νερό και το ρίχνω στην κατσαρόλα 15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Προσοχή: το πλιγούρι «τραβάει» τα υγρά, γι’ αυτό βάλτε λίγο παραπάνω νερό για να βράσει χωρίς να αφήσει στεγνό το φαγητό. Προσέξτε επίσης να μην το μουλιάσετε ή να μην το βράσετε πολλή ώρα, γιατί θα χάσει τη γεύση του.
Πάει με όλα, είναι υπέροχο σε σαλάτα ταμπουλέ με κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτες