Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα -Θετικές προβλέψεις για την επόμενη διετία - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα -Θετικές προβλέψεις για την επόμενη διετία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, η ναυτιλία και ο τουρισμός οδηγούν την ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη από φέτος, με επιταχυνόμενους ρυθμούς το 2015 και το 2016, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Κομισιόν, φέτος, έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης, η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,9% και το 2016 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,9%.

Η ανάκαμψη θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας, η οποία από το 26,8% του ενεργού πληθυσμού φέτος θα υποχωρήσει σταδιακά στο 22% στο τέλος του 2016.
Στον δημοσιονομικό τομέα, το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ του χρόνου θα είναι μηδενικό και το 2016 για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα, συμπεριλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης του χρέους.

Το δημόσιο χρέος θα φθάσει φέτος στο υψηλότερο σημείο, στο 175,5% του ΑΕΠ, ωστόσο τα δύο επόμενα χρόνια θα σημειώσει ραγδαία υποχώρηση, της τάξης των 18 ποσοστιαίων μονάδων.

Σημαντική άνοδο θα σημειώσουν και οι επενδύσεις, οι οποίες θα αυξηθούν φέτος 4,5%, ενώ το 2015 και το 2016 οι αυξήσεις θα είναι διψήφιες, 11,7% και 15% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν διαπιστώνει ισχνή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους τόσο στην ΕΕ συνολικά όσο και στην Ευρωζώνη.

Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 0,8% στην Ευρωζώνη για ολόκληρο το 2014, ενώ θα αυξηθεί ελαφρά κατά τη διάρκεια του 2015, 1,1%. Το 2016 αναμένεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στο 1,7%, χάρη στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στις πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Τουρισμός ανάπτυξη Κομισιόν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ