Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Spiegel, υποστήριξε πως ότι οι εταίροι της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ είναι αποφασμένοι να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία. Οι κινήσεις τους λέει θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα εξυπηρετήσει το χρέος της.
Ερωτηθήσα για μία πιθανή έξοδοτης Ελλάδας από την ευρωζώνη, επειδή έχει πάρει πλέον αρκετά χρήματα, η Λαγκάρντ, απαντά: «Πρώτον, δεν αποφασίζω εγώ. Δεύτερο, θεωρώ ότι όλοι οι εταίροι, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το ΔΝΤ ή τα μέλη της ευρωζώνης, είναι αποφασισμένοι να δώσει αποτελέσματα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ελλάδας και να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και ότι θα εξυπηρετήσει όπως πρέπει το χρέος της».
Επίσης, αναφερόμενη στο θέμα των εγγυήσεων που ζητούν και άλλες χώρες, πέραν της Φινλανδίας και στο κατά πόσον κάτι τέτοιο ουσιαστικά αποτελεί αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης στο σύνολό του, η Λαγκάρντ, τονίζει:
«Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα με την έννοια της εκπόνησης ενός σχεδίου λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των χωρών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Φιλανδίας και κανενός άλλου δεν πρέπει να υπάρξει. Είμαι βέβαι ότι τα μέλη της ευρωζώνης έχουν συνείδηση των ευθυνών τους και θα βρουν μια λύση».
Η κ. Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της διαπίστωσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να έχει έλλειμμα ιδίου κεφαλαίου, που φτάνει μέχρι και τα 200 δις ευρώ.
«Γενικώς θεωρούμε αναγκαία την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κρίσης δημοσίου χρέους και της αδύναμης ανάπτυξης».
Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση του ιδίου κεφαλαίου είναι αναγκαία για να εμποδίσει και την περαιτέρω μετάδοση του προβλήματος. Αναφερόμενη στις δυσοίωνες προοπτικές, η επικεφαλής του ΔΝΤ συνέστησε «να προσαρμόσουν οι χώρες αναλόγως το πρόγραμμα λιτότητάς τους και να δρομολογήσουν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη».