Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, όπως προέκυψε έπειτα από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής τα αποτελέσματα.
Οι αθροιστικές κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται μόλις στα 290,5 εκατ ευρώ, εκ των οποίων 273 εκατ. ευρώ η Εθνική, 17,5 εκατ. ευρώ η Eurobank, μηδέν η Alpha Bank και μηδέν η τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της Alpha Bank την κατατάσσει στις 20 καλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.
Οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank τονίζουν ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν με ίδια μέσα, βασιζόμενα στα capital plans.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν με άνεση τον κάβο των stress tests καθώς η ΕΚΤ συνυπολογίζει και αφαιρεί από τα αποτελέσματα του test, με βάση τα στοιχεία του 2013, τόσο τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν την άνοιξη του 2014, στις οποίες οι τέσσερις τράπεζες άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ, όσο και το όφελος από τον αναβαλλόμενο που ανέρχεται από 600 εκατ έως 1,2 δισ. ευρώ ανά τράπεζα καθώς και τα capital plans των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν καταρτίσει.
Τον καλύτερο κεφαλαιακό δείκτη core tier I ύψους 8,07% διαθέτει ο όμιλος της Alpha Bank, ο οποίος δεν χρειάζεται να καταθέσει καν capital plan. Ο δείκτης core tier I κινείται για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank πάνω από το όριο 5,5%. Η Eurobank υπολείπεται οριακά με δείκτη 5,45% ωστόσο με βάση το δυναμικό σενάριο περνά το stress tests.
Σαμαράς: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των stress tests εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέροντας ότι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «πλέον βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση».
Χαρδούβελης: Θετική εξέλιξη
Την ικανοποίησή του για τις «επιδόσεις» των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε και Γκίκας Χαρδούβελης. «Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βενιζέλος: Τα θετικά αποτελέσματα των stress test ένα ακόμη βήμα για την ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο
Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο.
ΤΧΣ: Επιβραβεύτηκαν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης
Η επιτυχία της άσκησης αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, σε δήλωσή της.
Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος
Μετά από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που πήραν μέρος στην αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος:
«Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».
Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.
Η Συνολική Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση».
Αναλυτικά οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών
Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1 στο δυσμενές σενάριο και περνά τα stress test της ΕΚΤ, ενώ είναι στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν. Η Εθνική Τράπεζα έχει σύμφωνα με το stress test κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 17,5 εκατ. Ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ με βάση στοιχεία στο τέλος του 2013, ωστόσο το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό, σύμφωνα με το Reuters.
Ελλειμμα 25 δισ. για 25 τράπεζες
Οπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα stress test προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξεως των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις 25 από τις 130 τράπεζες οι οποίες συμμετείχαν στις «δοκιμασίες αντοχής».
Η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ. ευρώ εξ' αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα. Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 25 δισ. αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους. Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ. Ευρώ.
Από τις 25 τράπεζες στις οποίες εντοπίστηκαν οι κεφαλαιακές ελλείψεις των 25 δισεκατομμυρίων, οι 12 έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank
Την επιτυχή ολοκλήρωση της συνολικής αξιολόγησης 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) «υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού όσο και του δυναμικού Ισολογισμού, με ασφαλές κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ 1,3 δισ. και 3,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Alpha Bank «η Συνολική Αξιολόγηση προκύπτει από την ενσωμάτωση, των αποτελεσμάτων του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (AQR) και της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test).
- Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της 31.12.2013 προσαρμόζεται, με βάση τη μεθοδολογία της ασκήσεως AQR, μόλις κατά 1,8% ή 942 ευρώ εκατ. μετά από φόρους χάρη στην πολιτική προβλέψεων της Τραπέζης.
- Οι πρόσθετες ενέργειες που δεν περιλαμβάνονται στο στατικό δυσμενές σενάριο παρέχουν επιπρόσθετο κεφαλαιακό πλεόνασμα ως εξής:
i. 50 μονάδες βάσης από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2014 και την ακόλουθη αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, που ενισχύουν περαιτέρω την ποιότητα των κεφαλαίων της Τραπέζης.
ii. 204 μ.β. θετική επίπτωση από την εφαρμογή του Ν. 4302/2014 σχετικά με τον μετασχηματισμό των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων επί προσωρινών
διαφορών ("DTAs") σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου».
Όπως επισημαίνεται σε αναλυτική ανακοίνωση της τράπεζας «σκοπός της εν λόγω ασκήσεως, την οποία διενήργησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΚΤ σε συνολικά 130 τραπεζικούς ομίλους (συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών) που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι η δημιουργία μίας σταθερής βάσεως για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε τυχόν εύλογες αλλά ακραίες δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες, ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανόν να εμφανισθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους σκοπούς του Ελέγχου των Φακέλων Πιστοδοτήσεων στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (AQR), πραγματοποιήθηκε διεξοδική εξέταση του επιχειρηματικού και στεγαστικού χαρτοφυλακίου της Τραπέζης. Οι παραδοχές και η μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκαν στη Συνολική Αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών υιοθετούν ελάχιστα όρια Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 8% και 5,5%, σύμφωνα με το βασικό και το δυσμενές σενάριο αντιστοίχως».
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η περίοδος που καλύπτει η 'Ασκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων αφορά την τριετία 2014-2016. Η 'Ασκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων, υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού της 31.12.2013, δεν λαμβάνει υπ' όψιν τυχόν επιχειρηματικές ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μετά την 31.12.2013, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην κεφαλαιακή θέση ή/και στη χρηματοοικονομική επίδοση της Τραπέζης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Alpha Bank, επισημαίνει ότι «η ποιότητα και το ύψος των κεφαλαίων της Τραπέζης ενισχύθηκαν περαιτέρω λόγω της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1.200 εκατ.ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς και της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ. Η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια ύψους 260 εκατ.ευρώ, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως, λόγω της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται, οδηγεί σε Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 8,6%, με πλεόνασμα 3,1% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού.
Η Τράπεζα επισημαίνει επίσης «την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4302/2014 που αφορά στη μετατροπή των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα ύψους 1.060 εκατ. ευρώ (αποτελούμενο από 640 εκατ. ευρώ λόγω της σταδιακής απομειώσεως των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων και 420 εκατ. προερχόμενα από τη νέα αναγνώριση Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων το β΄ τρίμηνο 2014) ή 4,6% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού».
Στο πλαίσιο αυτού του Νόμου, η Τράπεζα έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την 7 Νοεμβρίου 2014. Tα αποτελέσματα, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπό την παραδοχή του Δυναμικού Ισολογισμού, ο οποίος λαμβάνει υπ' όψιν ορισμένες παραμέτρους του εγκεκριμένου Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, επιβεβαιώνουν τη σταθερή κεφαλαιακή της θέση, μολονότι:
• στο εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως ενσωματώθηκαν ελάχιστα κεφαλαιακά μέτρα και
• οι παραδοχές της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων της ΕΑΤ αναφορικά με το Καθαρό Έσοδο Τόκων και τα Κέρδη προ Προβλέψεων εφαρμόζονται σε στοιχεία τα οποία έχουν ήδη υποστεί σημαντικές επιπτώσεις λόγω της συνεχούς δυσμενούς πορείας της Ελληνικής Οικονομίας κατά τα προηγούμενα έτη.
Σημειώνεται ότι τα χρηματοοικονομικά Αποτελέσματα Α΄ Εξαμήνου 2014 της Τραπέζης, μετά από τις διενεργηθείσες προβλέψεις ύψους 744 εκατ.,ευρω είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά που έχουν ληφθεί υπ' όψιν στην 'Ασκηση.
Οι παραδοχές του Βασικού και του Δυσμενούς Σεναρίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη της κερδοφορίας της Τραπέζης ή να συσχετισθούν άμεσα με τις δημοσιευμένες Οικονομικές Καταστάσεις της.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας
«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα όπως προκύπτει από το "Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο" του Stress test και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.
Συνεπώς δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα.
Τα αποτελέσματα για την ΕΤΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν ως εξής:
- Το Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (stress test), το όποιο σχεδιάστηκε ώστε να λαμβάνει υπόψη του το σχέδιο αναδιάρθρωσης 2014 - 2018 της ΕΤΕ όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Ιουλίου 2014, εφάρμοσε τις ίδιες ιδιαίτερα αυστηρές αρχές και μεθοδολογία όπως και το Στατικό Σενάριο. Το Δυναμικό Σενάριο καταλήγει σε ένα δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 8,9% που μεταφράζεται σε πλεόνασμα κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ ή 340 μ.β. πάνω από το ελάχιστο όριο του 5,5%.
- Το Δυσμενές Στατικό Σενάριο της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων που βασίζεται στο 2013 - μία ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά για την ΕΤΕ - καταλήγει σε ένα έλλειμμα κεφαλαίων 0,9 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014. Αυτό το έλλειμμα ήδη καλύφθηκε από την κερδοφορία του Α΄ εξαμήνου του 2014 σε συνδυασμό με τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει ήδη υλοποιήσει η ΕΤΕ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «συνεπείς με τις οδηγίες της ΕΚΤ, η ΕΤΕ θα υποβάλλει ως σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων το ως άνω εγκριθέν Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο το οποίο καταλήγει σε πλεόνασμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ και δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης».
«Όλα τα προαναφερθέντα μεγέθη δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια που θα αναγνωριστούν ως αποτέλεσμα του νόμου περί αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που ψηφίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2014, ύψους 0,7 - 1,2 δισ. ευρώ (110 - 220 μ.β.)».
«Για το μέλλον η ΕΤΕ εστιάζει στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της πελατειακής της βάσης στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται», τονίζει η Εθνική Τράπεζα.
Η ανακοίνωση της Eurobank
Η Eurobank έλαβε γνώση των σημερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΤΑ), σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης (ΣΑ) και αναγνωρίζει την επιτυχή έκβαση αυτής της άσκησης επί τη βάσει του ∆υναμικού Ισολογισμού, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα, επισημαίνει σε ανακοίνωση της.<--break->
Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση άλλων θετικών παραγόντων, ο δείκτης CET1 αυξάνεται στο πλαίσιο του ∆υναμικού ∆υσμενούς σεναρίου από 5,5% σε 9,5%.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι λαμβάνοντας υπ' όψιν το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ που αντλήθηκε από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η Eurobank καλύπτει τα κεφαλαιακά όρια που ορίστηκαν για το σκοπό του AQR, οδηγώντας σε κεφαλαιακό δείκτη CET1 15,3%, μετά την προσαρμογή για την επίπτωση του AQR, σε σύγκριση με το όριο αναφοράς του 8%.
Επιπλέον, το έλλειμμα που εμφανίζεται επί τη βάσει του Στατικού ∆υσμενούς σεναρίου σχετίζεται με τη χρήση του 2013 ως σημείου αναφοράς, ο οποίος ήταν ένας χρόνος στον οποίο οι λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank επηρεάστηκαν αρνητικά εξαιτίας συστημικών λόγων και ιδιαιτέρων για την Τράπεζα συνθηκών.
Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει το ∆υναμικό Σενάριο για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας και έχει δηλώσει ότι η Eurobank «στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση». Ως εκ τούτου, τονίζεται στην ανακοίνωση, η Eurobank ανταποκρίνεται στα κεφαλαιακά όρια της ΣΑ τόσο στο Βασικό, όσο και στο ∆υσμενές σενάριο, χωρίς να παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα.
Περαιτέρω, οι κατωτέρω παράγοντες δημιουργούν ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ , αυξάνοντας τον κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο πλαίσιο του ∆υναμικού ∆υσμενούς σεναρίου από 5,5% σε 9,5%:
1) Η θετική επίπτωση 315 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών προβλέψεων εσόδων για το 9μηνο του 2014 σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδοχή στο ∆υναμικό ∆υσμενές σενάριο, οδηγούν σε μια αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη CET1 κατά 90 μονάδες βάσης.
2) Επιπροσθέτως, η εποπτική αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της ένταξης στις προβλέψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου από την επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 7 Νοεμβρίου 2014), έχει θετικό αντίκτυπο στο ∆υναμικό ∆υσμενές Σενάριο κατά 1,1 δισ. ευρώ ή 318 μονάδες βάσης.
Επιπροσθέτως, έχουμε υποβάλει προς έγκριση την εφαρμογή της μεθόδου των εσωτερικών συστημάτων διαβάθμισης (IRB) για τον πιστωτικό κίνδυνο του στεγαστικού χαρτοφυλακίου του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ύψους 4,9 δισ. ευρώ), από το οποίο αναμένεται κεφαλαιακή ωφέλεια περίπου 30 μονάδων βάσης.
Διαβάστε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πατώντας εδώ