Τσίπρας: Ο Σαμαράς έκανε τον καλό μαθητή πιστεύοντας ότι θα είχε την επιείκεια των πιστωτών - iefimerida.gr

Τσίπρας: Ο Σαμαράς έκανε τον καλό μαθητή πιστεύοντας ότι θα είχε την επιείκεια των πιστωτών

Τσίπρας: Ο Σαμαράς έκανε τον καλό μαθητή πιστεύοντας ότι θα είχε την επιείκεια τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης και πρωθυπουργό ο οποίος νόμισε ότι κάνοντας τον καλό μαθητή με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου θα είχε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφουσκώνει με πάταγο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε «ο πανικός των κυβερνητικών εταίρων ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του προγράμματός μας στη Θεσσαλονίκη στάθηκε αρκετός για να ανασάνει το πλήρες αδιέξοδο της εμμονής του».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και πάλι στη γραμμή ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειας της να φθείρει το ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη χώρα. «Επειδή διαισθάνονται ότι δε θα έχουν επόμενη ημέρα ούτε στα ίδια τα κόμματά τους γι' αυτό και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα».

Την εκτίμηση ότι για αρκετό χρόνο ακόμα οι αγορές θα πιέζουν την ελληνική οικονομία έκανε ο κ. Τσίπρας, συνδέοντας την αλλαγή στάση τους με τη ρύθμιση του χρέους. «Μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές. Καμία ουσιαστική διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δε θα υπάρξει αν δεν διεκδικηθεί και δεν επιτευχθεί δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους», υποστήριξε.

Ακόμη, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του για εθνική συνεννόηση στο πλαίσιο της υφιστάμενη πολιτικής, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια συνεννόηση ισοδύναμη με έγκλημα. «Δεν επιδιώκουν συνεννόηση αλλά παράταση της εξουσίας τους και παράταση του μνημονίου», ανέφερε, σημειώνοντας «να κάνουμε συνεννόηση για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δανειστών ή την παραμονή στην εξουσία των δυνάμεων που υποθήκευσαν το μέλλον του τόπου δεν περνά απο το μυαλό μας. Δεν θα ήταν συνεννόηση, αλλά παράδοση. Θα ήταν συνενοχή στο έγκλημα».

Τα πυρά του κ. Τσίπρα δέχθηκε και η ηγεσία του ΚΚΕ, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της ΚΝΕ που τον διακωμωδεί, αλλά και την επίθεση Κουτσούμπα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λαμία. «Μας είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή. Να ακολουθεί γραμμή ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις. Δεν είναι επαναστατική γραμμή αυτό. Με όσο επαναστατική φρασεολογία κι αν τη μασκαρέψεις, κάποιον βοηθά. Και εν προκειμένω δεν βοηθά το λαϊκό κίνημα, αλλά τους εχθρούς του».

«Το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο»

Δίχως να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που χρειάζεται για να συνεχίσει τον καταστροφικό της δρόμο. Αυτό φάνηκε καθαρά και στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης» πρόσθεσε, και επέμεινε στο γεγονός ότι «για εμάς το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό. Είναι πολιτικό.Και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του προέδρου. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίσει να καταστρέφει την χώρα».

«Δεν υπάρχει έξοδος στις αγορές- Ολα κάλπικο παιχνίδι»

Με την έντονη αναταραχή στις αγορές να σκιάζει τις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε και επαυτού να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «Όλα όσα μας έταξαν, δυο χρόνια τώρα, αποδεικνύονται ένα μεγάλο ψέμα, ένα κάλπικο επικοινωνιακό παιχνίδι. Ούτε διέξοδος στο πρόβλημα του χρέους υπάρχει, ούτε έξοδος στις αγορές υπάρχει, ούτε απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν ένα άθλιο σχέδιο, που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή και το λαό μας στην εξαθλίωση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο»

Δίνοντας απαντήσεις για τον τρόπο που διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, η δανειακή σύμβαση αλλά οι εκατοντάδες οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της κοινωνικής διάλυσης» και πρόσθεσε ότι: «Ο κ. Σαμαράς, όταν προσποιούνταν τον αντιμνημονιακό, ζήταγε διατήρηση της δανειακής σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.Εσχάτως και μέχρι προχθές, ουσιαστικά διατείνονταν για το ανάποδο από αυτό που έλεγε παλιά: Ζήταγε έξοδο από τη δανειακή σύμβαση αλλά διατήρηση του μνημονίου».

«Ο κ. Σαμαράς δηλαδή πήγε από το «όχι στο μνημόνιο - ναι στη δανειακή σύμβαση» που έλεγε το 2011, στο «ναι στο μνημόνιο, όχι στη δανειακή σύμβαση» το 2014». Ξεκαθαρίζοντας δε, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εμείς καταργούμε το μνημόνιο, δηλαδή τους νόμους της λιτότητας και της καταστροφής και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση».

«Δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς βιώσιμη λύση για το χρέος»

Κάνοντας μάλιστα μία πρόβλεψη, είπε πως «ουσιαστική και οριστική διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δε θα υπάρξει, αν δεν διεκδικηθεί και δεν επιτευχθεί δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Ρωτάμε ακόμα και τον πλέον καχύποπτο πολίτη: είναι σε θέση αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί οτιδήποτε; Όταν ακόμα και στις διεθνείς συζητήσεις, στην Ευρώπη, είναι οι πρώτοι και οι πλέον πρόθυμοι που τρέχουν να συνταχθούν με τη γραμμή της κ. Μέρκελ; Και εγκαλούν τη Γαλλία που διεκδίκησε στοιχειωδώς τη χαλάρωση;».

Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια

Τέλος, ιδιαίτερης σημειολογίας ήταν και το εσωκομματικό μήνυμα: «Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα.Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία. Να συγκροτήσουμε συμμαχίες. Με κοινωνικές αναφορές. Στην βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Αλλά και χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας.Αυτό σημαίνει ηγεμονία. Σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας».
Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία.
Τα ψηφοδέλτια της μεγάλης νίκης.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ειδήσεις Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ