Πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου - iefimerida.gr

Πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ιστορική μορφή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, πέθανε το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών.


Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).

Yπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από τον στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.


Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση, κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ, απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.


Το 1974, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του Κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο του 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 1996, και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, τον οποίο θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.


Ηταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Ηταν πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου-Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.

Συλληπητήρια από Σύριζα και Μεϊμαράκη

Τη θλίψη του για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του ιστορικού στελέχους, αγωνιστή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας, πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Το ήθος οι αγώνες του και η συνέπεια του ας αποτελούν για όλους παράδειγμα. Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαδρομή του.Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του» αναφέρει στη δήλωση του κ.Μεϊμαράκη.

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη θλίψη του εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος υπήρξε μια πολιτική προσωπικότητα που, με το ήθος του αλλά και τους αγώνες του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του»


(βιογραφικά στοιχεία από τη wikipedia)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ