Σε φορτισμένο κλίμα και εν μέσω ζωηρών ζυμώσεων μεταξύ βουλευτών και στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Σινέ Κεραμεικός.
Με τη «σκιά» της χθεσινοβραδινής συνάντησης των βουλευτών -και την ομόφωνη απόφασή τους να ζητήσουν από τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη να επιμείνει στην παραίτηση του από την ηγεσία και να στηρίξει στη θέση του τον Νίκο Τσούκαλη- να πέφτει βαριά, σήμερα όλα δείχνουν ότι οι υποψηφιότητες θα είναι δύο.
Το «τιμόνι» της Αγίου Κωνσταντίνου θα διεκδικήσουν τόσο ο Φώτης Κουβέλης, αλλά και ο Δημήτρης Λουκάς από το Αριστερό Δίκτυο.
Στις συνεδριακές διαδικασίες παρενέβη σήμερα ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης για να εξηγήσει στο Σώμα πως ό,τι συνέβη χθες μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ήταν μια πραξικοπηματική ή υπονομευτική κίνηση, αλλά μία κίνηση που θεώρησαν ότι μπορούσε να συμβάλει.
«Η διαδικασία αυτή δεν είναι ούτε πραξικοπηματική, ούτε υπονομευτική. Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας πραξικοπηματίες και προδότες και θεωρούσαμε ότι αυτή η κίνηση μπορούσε να συμβάλλει», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα σεβαστεί τις αποφάσεις του τρίτου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, για να ακολουθήσει ο Φώτης Κουβέλης ζητώντας «να σταματήσουμε εδώ κι ενωμένοι μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας να πορευτούμε στις αποφάσεις του συνεδρίου μας».
Κουβέλης: Ας πορευθούμε ενωμένοι
Ανεβαίνοντας λοιπόν στο βήμα, ο κ. Κουβέλης πήρε το λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το συνέδριό μας πρέπει να πορευτεί, και να πάρουμε αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς εντάσεις. Πράγματι χθες το βράδυ, εκλήθη από τα μέλη της ΚΟ, μου είπαν την άποψή τους, η συνάντηση κράτησε ελάχιστα, ότι θα διευκόλυνε και θα εξυπηρετούσε. Δεν κράτησε περισσότερο από 10 λεπτά και επιφυλάχθηκα να τους απαντήσω σήμερα το πρωί. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερα. Ας σταματήσουμε εδώ και ας πορευθούμε για τις αποφάσεις μας».
Σχεδόν όλοι στη ΔΗΜΑΡ συμφωνούν να μην στηριχθεί καμία υποψηφιότητα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Όλοι σχεδόν συμφώνησαν στη θέση να μην ψηφισθεί καμία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να οριοθετηθεί σαφώς και παντοιοτρόπως ότι θέση της ΔΗΜΑΡ είναι: Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφισθεί με τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης στην ομιλία του τόνισε ότι δεν επιθυμεί να είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς συνδέεται προσωπικά και πολιτικά με τον Φώτη Κουβέλη, ζήτησε να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να συμβάλουν στην πολιτική ενότητα για το καλό της ΔΗΜΑΡ.
Η Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκε υπέρ της προοδευτικής συμμαχίας με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το οπλοστάσιο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη ΔΗΜΑΡ κι όχι το αντίστροφο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Μαρία Γιαννακάκη ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να διευκολύνει ώστε να γίνει αλλαγή ηγεσίας και προσδιόρισε τον πολιτικό χαρακτήρα της ΔΗΜΑΡ ως σύμπραξη της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.
Ευθέως η Μαρία Ρεπούση τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή εκλογική κάθοδο. «Γιατί όχι αν συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα» αναρωτήθηκε.
Ρεαλισμός και επαφή με την πραγματικότητα χρειάζεται απάντησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Παπαθεοδώρου, διαφωνώντας με τη δέσμευση για την άρνηση ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν ιδρύσαμε κόμμα για να παραδώσουμε συνιστώσα» είπε απαντώντας σε όσους θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σάκης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να διαψεύσει ότι τελείωσε και χρειάζεται να γίνουν βαθιές πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη μεν η ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ αλλά αξίζει η προσπάθεια με σαφές πρόταγμα για την κοινωνία και τον τόπο. «Στόχος να πει ότι η ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών δεν είναι μόνο αριστερή παρένθεση αλλά κατοχυρώνοντας τον ευρωπαϊκό δρόμο και ανασυγκροτώντας τον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου».
Φωτογραφία: Eurokinissi