Με φόντο τις αντιφατικές εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η εκτίμηση του Bloomberg είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να περιμένει το θετικό νεύμα της Άνγκελα Μέρκελ για να μην πάει αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο ανάδειξε αυτό το δεδομένο: αν ο Αντώνης Σαμαράς καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη της Μέρκελ για έξοδο της Ελλάδας από τα σκληρά προγράμματα διάσωσης, τότε μπορεί να είναι ικανός να βρει αρκετούς συμμάχους να τον στηρίξουν να κρατηθεί στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στη θέση του για άλλους 18 μήνες.
Και όλα αυτά ενόψει της εκλογής ΠτΔ και της αναζήτησης των πολυπόθητων 180 βουλευτών. Στην αντίπερα όχθη, αναφέρει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κεφαλοποιήσει τη συνεχιζόμενη υποταγή της κυβέρνησης στα κελεύσματα της Τρόικα, εξ ου και επιθυμεί να οδηγήσει τα πράγματα στο τετελεσμένο των πρόωρων εκλογών, τι στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να νικάει.
Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, σημειώνει με νόημα στο Bloomberg: «Ο Σαμαράς ελπίζει πως αν η Τρόικα δεν είναι τόσο δεδομένη στην Ελλάδα, θα είναι ικανός να έχει πάρει με το μέρος του κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές και αντιμνημονιακές δυνάμεις ενόψει της εκλογής του ΠτΔ. Παρόλα αυτά τα νούμερα δεν είναι εύκολα».
Η κυβέρνηση προβάλλοντας τις μέχρι τώρα επιτυχίες της προσπαθεί να δείξει πως δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης και ότι μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από το ΔΝΤ. Στην πρωτοκαθεδρία των επιχειρημάτων είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ρυθμοί ανάπτυξης που για πρώτη φορά δείχνουν μια ανάκαμψη από την ύφεση.
Καμία δέσμευση
Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει το Bloomberg, πως ο Σαμαράς είπε στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της και να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη η Μέρκελ εξήρε τις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς, αλλά δεν δεσμεύτηκε για πρόωρη έξοδο.
Την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα είδαν ανώτερες τιμές τις τελευταίες έξι εβδομάδες, παράλληλα με την μάχη του Ντράγκι να ανεβάσει τις τιμές. Ακόμα και έτσι, όμως, οι ευρωπαίοι παράγοντες παραμένουν σε κατάσταση ανησυχίας για την Ελλάδα. Και τούτο διότι δεν έχουν προχωρήσει όλες οι μεταρρυθμίσεις στο βαθμό που θα ήθελεαν οι δανειστές.
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζής: «Ο Σαμαράς θα μπορούσε να δείξει πως ακολουθεί το δρόμο του ως μεταρρυθμιστής, αντί να προσπαθήσει να αντιστρέψει τον πολιτικό κύκλο στην Ελλάδα, αλλά δεν νομίζω πως θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο».
Οι κριτές των επιλογών Σαμαρά αναφέρουν πως οι επιτυχίες της Ελλάδας έχουν να κάνουν άμεσα με την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να ταρακουνήσει λίγο την οικονομία στις χώρες της περιφέρειας, εξ ου και έχει κατεβάσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά.
Χάρις στον Ντράγκι
Λένε ότι η μείωση των ελληνικών μετοχών είναι η καλύτερη αντανάκλαση των προοπτικών για τον Σαμαρά, καθώς ο ρυθμός της οικονομικής αναμόρφωσης επιβραδύνει, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαβλέπουν αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές.
Όπως αναφέρει ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής ελληνικής σπουδών στο London School of Economics: «Υπάρχει πρόοδος και αποφασιστικότητα σε κάποια σημεία, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, αλλά σε άλλα σημεία το μομέντουμ είναι προβληματικό. Η Ελλάδα θα χαλάρωνε με τη συνεχιζόμενη εξωτερική βοήθεια, αλλά ο Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι η χώρα του μπορεί να απελευθερωθεί από την Τρόικα, με την προοπτική των πιθανών εκλογών την άνοιξη του 2015».