H EE μας τραβάει το αυτί: Πρόστιμο 13 εκατ. ευρώ για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην Αττική - iefimerida.gr

H EE μας τραβάει το αυτί: Πρόστιμο 13 εκατ. ευρώ για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην Αττική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο καμπανάκι ήχησε τον Οκτώβριο του 2007. Το δεύτερο θα ηχήσει τους επόμενους μήνες, καθώς έξι χρόνια από την πρώτη προειδοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει το αποχετευτικό της σύστημα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόστιμο ύψους 13 εκατ. ευρώ ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί στη χώρα μας για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε όλη την Αττική. Το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα που θα περνά από την έκδοση της δεύτερης καταδίκης από το Ευρωδικαστήριο μέχρι τη λειτουργία των υποδομών. Η δεύτερη καταδίκη αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες.

«Η Επιτροπή κατέληξε ότι έξι και πλέον χρόνια μετά την απόφαση του 2007, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου σε αρκετές από τις περιοχές που αναφέρονται ανωτέρω», σημειώνεται.

Η Επιτροπή ζητεί τη νέα καταδίκη της χώρας μας και την επιβολή προστίμου. Πιο συγκεκριμένα, ζητεί 5.191 ευρώ για κάθε ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης (2007) έως τη δεύτερη καταδίκη (υπολογίζεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες). Και επιπλέον 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της νέας απόφασης.

Οι δήμοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα αποχέτευσης είναι οι Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν δρομολογήσει λύση. Το 2013 η ΕΥΔΑΠ πρότεινε τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ, ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας Αττικής και των δύο δήμων, πρόταση που απορρίφθηκε από τα δημοτικά συμβούλια. Οι δύο περιοχές επιμένουν στη σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια, λύση που δεν είναι αδύνατη, αλλά έχει απορριφθεί από την ΕΥΔΑΠ ως δύσκολη τεχνικά και ασύμφορη οικονομικά. Οπως έχει αποφασιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου που θα επιβληθεί θα μεταβιβαστεί από την Πολιτεία στους δύο δήμους.

«Ποτέ δεν ήταν ο δήμος υπεύθυνος για το συγκεκριμένο έργο», υποστηρίζει ο νέος δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδας, Δ. Μάρκου. «Ο φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού (σ.σ. στη θέση Πλατύ Χωράφι στα Σπάτα) απορρίφθηκε από το ΣτΕ το 2005. Αν ο φάκελος δεν ήταν ελλιπής, δεν θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα. Υπάρχει παράλειψη οφειλομένων ενεργειών», λέει. «Φυσικά και θέλουμε να βρεθεί λύση, αλλά μια άλλη λύση. Εχουμε διεκδικήσει τη σύνδεση με την Ψυττάλεια, καθώς διαφωνούμε με την εκβολή του βιολογικού στη θάλασσα της Αρτέμιδας».

«Αν βρεθεί μια λύση, είμαστε πρόθυμοι να τη συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους βόθρους, όμως χρειαζόμαστε μια οριστική απάντηση από την Πολιτεία. Θα είναι η Ψυττάλεια; Θα είναι η σύνδεση με έναν υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό; Θα είναι μια νέα εγκατάσταση; Πρέπει η Πολιτεία να καταλήξει», λέει ο νέος δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Β. Πιστικίδης. «Ας μην ξεχνάμε ότι το 2008, τέσσερις υπουργοί είχαν ανακοινώσει μια διαφορετική λύση για την περιοχή μας, η οποία εγκαταλείφθηκε. Επομένως είναι ντροπή να απειλούνται οι κάτοικοι με πρόστιμα».

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ, το κόστος σύνδεσης των δύο περιοχών με την Ψυττάλεια είναι πολύ μικρότερο της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων (30 εκατ. έναντι 100 και πλέον εκατ. ευρώ). Ομως το κόστος λειτουργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό (περίπου 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως έναντι 3 εκατ. του τοπικού βιολογικού), όπως και οι κίνδυνοι σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ