Σκέπασαν τις Σφίγγες στην Αμφίπολη -Αυξήθηκε η αστυνομική δύναμη, πότε θα μπουν στα άδυτα του τάφου οι αρχαιολόγοι - iefimerida.gr

Σκέπασαν τις Σφίγγες στην Αμφίπολη -Αυξήθηκε η αστυνομική δύναμη, πότε θα μπουν στα άδυτα του τάφου οι αρχαιολόγοι

Σκέπασαν τις Σφίγγες στην Αμφίπολη -Αυξήθηκε η αστυνομική δύναμη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μυστήριο που κρύβει ο τάφος στην Αμφίπολη κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου που πλέον αυξάνεται κατακόρυφα. Ολοένα και περισσότεροι κατευθύνονται στη Μεσολακιά, καθώς θέλουν να δουν από κοντά τα ευρήματα που έχουν κάνει ακόμη και τα διεθνή ΜΜΕ να ασχολούνται με τις ανασκαφές στις Σέρρες. Την ίδια ώρα, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους και σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.

Η είσοδος της ταφικής περιβόλου στο λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης καλύφθηκε με ειδικά σκέπαστρα, προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες αλλά και οι αρχαιολόγοι από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από τα περίεργα βλέμματα των επισκεπτών. Το ενδιαφέρον που έχουν προκαλέσει οι ανασκαφές είναι τέτοιο, που ο κόσμος προσπαθεί να δει τα σπάνια ευρήματα ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.

Την ίδια ώρα, η Μεσολακιά έχει γίνει προορισμός ολοένα και περισσότερων επισκεπτών, καθώς άνθρωποι κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφής. Ομως, η αστυνομική δύναμη που υπάρχει στο σημείο ενισχύθηκε, προκειμένου να συγκρατεί τον ενθουσιασμό του κόσμου.

Οσο για τους αρχαιολόγους, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικροκάμερα για να πάρουν μερικές πρώτες ενδεικτικές εικόνες, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Σύμφωνα με το «Εθνος», η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος. Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά, τα οποία- αν εντοπιστούν- θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.

Στη συνέχεια, οι αρχαιολόγοι θα «διαλύσουν» πέτρα- πέτρα τον τοίχο που εντοπίστηκε και κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο. Μετά από αυτό το στάδιο, αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος, οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι, σύμφωνα με μία γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.

Αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, οι αρχαιολόγοι θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος ο τάφος- γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία- με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματά του και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη διαπίστωση της ταυτότητας του νεκρού. Ολα αυτά θα απαιτήσουν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, ώσπου να ανοίξει ο τάφος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ