Απόφαση -σοκ: Η Αργεντινή χρεοκόπησε και επισήμως -Τι θα συμβεί στη χώρα - iefimerida.gr

Απόφαση -σοκ: Η Αργεντινή χρεοκόπησε και επισήμως -Τι θα συμβεί στη χώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε πριν από λίγο την Αργεντινή η Διεθνής Ενωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε την Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.

Σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ -Γκρίζα: Ας σταματήσει η Αργεντινή την παραπληροφόρηση

Από την πλευρά του ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα εμφανίστηκε άτεγκτος, αναφορικά με την απόφασή του, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως την διέταξε.

Στην ακρόαση που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίζα είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή «να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές». Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε «μισή αλήθεια».

«Η χώρα έχει εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν άκρως παραπλανητικές και αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι καταθέτοντας το ποσό των 539 εκατομμυρίων δολαρίων για την προγραμματισμένη πληρωμή των μερισμάτων στις 30 Ιουνίου στον λογαριασμό της τράπεζας Mellon της Νέας Υόρκης -μέσω της οποίας γίνεται η αποπληρωμή του χρέους της- έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Ωστόσο ο Γκρίζα είχε διατάξει την Mellon να μην δώσει τα χρήματα στους ομολογιούχους που είχαν δεχτεί το κούρεμα το 2005 και το 2010, μέχρι να αποπληρωθούν και οι οφειλές της Αργεντινής προς τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια.

«Το δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα για να αποσαφηνίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», πρόσθεσε ο δικαστής υπογραμμίζοντας ότι «όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα ούτε έσβησαν ούτε ελαχιστοποίησαν τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας της Αργεντινής».

Ο Γκρίζα υπερασπίστηκε επίσης τον μεσολαβητή που είχε διορίσει ο ίδιος, τον Ντάνιελ Πόλακ, χαρακτηρίζοντάς τον «απολύτως αμερόληπτο και ικανό» δικηγόρο. Σημείωσε ότι «ένας διακανονισμός είναι ο μοναδικός τρόπος. για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις της Αργεντινής απέναντι στους πιστωτές της».

«Τα χρέη δεν εξανεμίστηκαν. Δεν υπάρχει πτώχευση, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία αφερεγγυότητας (σ.σ. που οδηγεί σε χρεοκοπία). Τα χρέη είναι ακόμη εκεί», συνέχισε.

Η εντολή του όσον αφορά το διορισμό του Πόλακ ως μεσολαβητή ισχύει ακόμη και οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. «Δεν συνέβη τίποτα αυτήν την εβδομάδα που να ακυρώνει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διακανονισμού», επέμεινε, και σημείωσε ότι θεωρεί πως «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία όσον το δυνατόν γρηγορότερα».

«Δεν μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα. Τι θα συμβεί; Άλλα 10 χρόνια αναποφασιστικότητας; Όχι», είπε αναφερόμενος στη διαδικασία που αφορά την επίλυση της διαφοράς του χρέους. Οπως τόνισε «δεν αρκεί να λέει η Αργεντινή ότι θα πληρώσει τόκους στους ομολογιούχους, γιατί σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται ο νόμος» και, όπως είπε, «το δικαστήριο φυσικά δεν πρόκειται να αγνοήσει τον νόμο».

Οργή στην Αργεντινή -Κίρχνερ: Δεν συνέβη τίποτα, συνεχίζουμε τη ζωή μας

Στο Μπουένος Άιρες πάντως, μετά τις χθεσινές αποφάσεις, επικρατεί σκεπτικισμός, αλλά και οργή για την μη εύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που δεν δείχνει να απειλεί τόσο άμεσα την οικονομία της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, άσκησε σκληρή κριτική στην αμερικανική Δικαιοσύνη για την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και χαρακτήρισε «ανίκανο» τον διαμεσολαβητή που είχε οριστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τις διαπραγματεύσεις. Ο Καπιτάνις τόνισε πως το Μπουένος Αιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, και απείλησε ότι το Μπουένος Άιρες θα κινηθεί δικαστικά εάν οποιοσδήποτε ομολογιούχος απαιτήσει τα χρήματά του. Ακόμη, ο Κισίλοφ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες.

Εάν κριθεί ότι έχει σημειωθεί ένα «πιστωτικό γεγονός», ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει αυτόματα μια σειρά αναγκαστικών πληρωμών σε πιστωτές, δίνοντας το δικαίωμα στους περισσότερους εξ όσων διακρατούν κρατικά ομόλογα της Αργεντινής να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους άμεσα.

Εστω και μια βραχυχρόνια κήρυξη στάσης πληρωμών θα αύξανε δραματικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Αργεντινής, θα ενέτεινε την πίεση στο πέσο, θα εκμηδένιζε τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα (29 δισεκ. δολάρια) και θα εκτόξευε τον πληθωρισμό ακόμη πιο ψηλά.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία σε διάγγελμά της δήλωσε «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα». «Ο κόσμος συνεχίζει τη ζωή του και η Αργεντινή το ίδιο» δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντες, καλώντας σε εθνική ομοψυχία.

Η πρόεδρος κάλυψε απόλυτα τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Αξελ Κισιλόφ στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που ο υπουργός δέχθηκε από τις ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής.

Ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας τον κατηγόρησε ότι με τη στάση του στη διάρκεια των συνομιλιών, «τορπίλισε» την πρωτοβουλία που αυτές ανέλαβαν, ώστε να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της οικονομικής διαμάχης μεταξύ του Μπουένος Αϊρες και των funds.

«Κάποιοι εμφανίζονται πολύ γενναιώδοροι. Αλλά για να γίνεις Σαν Μαρτίν (σ.σ. ο απελευθερωτής της Αργεντινής) πρέπει να έχεις το κουράγιο και την ειλικρίνεια να λες τα πράγματα με το όνομά τους» τονίζεται με νόημα.

Στην ομιλία της Φερνάντες υπήρξε και ο απαραίτητος προεκλογικός τόνος, δεδομένου ότι σε έναν περίπου χρόνο οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας με την ίδια να μην έχει δικαίωμα επανεκλογής.

«Για αυτούς που μου μετρούν τις μέρες, για μένα θα ήταν πολύ εύκολο να υπογράψω οτιδήποτε και να είμαι βασίλισσα. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια. Νιώθω μια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία» κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ