Η Τρόικα έβαλε «πάγο» στον Χαρδούβελη με το καλημέρα: Είπε όχι σε φοροελαφρύνσεις -Ζήτησε εξηγήσεις - iefimerida.gr

Η Τρόικα έβαλε «πάγο» στον Χαρδούβελη με το καλημέρα: Είπε όχι σε φοροελαφρύνσεις -Ζήτησε εξηγήσεις

Η Τρόικα έβαλε «πάγο» στον Χαρδούβελη: Μας χρωστάτε 600 δράσεις -Οχι σε φοροελαφ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με άγριες διαθέσεις κατέφθασαν στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι της Τρόικα, καθώς, κατά την πρώτη τους συνάντηση με τον νέο επικεφαλής, Γκίκα Χαρδούβελη, έβαλαν πάγο στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και κατάργηση άδικων μέτρων.Το ραντεβού του νέου υπουργού Οικονομικών με τους Ρίσι Γκογιάλ (αντικαθιστά τον Πολ Τόμσεν), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ μεταφέρθηκε από τις 16.30 στις 17.30 εξαιτίας της διαμαρτυρίας των καθαριστριών και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των εταίρων ζήτησαν απαντήσεις και... εξηγήσεις για τις 600 δράσεις που χρωστάει η ελληνική κυβέρνηση από τον Απρίλιο, αλλά και για το πως θα καλυφθεί το κενό που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένοπλους και δικαστικούς.

Παράλληλα, εμφανίστηκαν ενοχλημένοι για τις προαναγγελίες τόσο του πρωθυπουργού και άλλων στελεχών, αλλά και σημοσιεύματα στον Τύπο για φοροελαφρύνσεις τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η συνέχιση του προγράμματος.

Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, μάλιστα, δεν έδειξαν να συμφωνούν με την προώθηση της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς, ενώ εκτός από τις 600 «χρωστούμενες» δράσεις μίλησαν και για άλλο ένα πακέτο εκκρεμοτήτων το οποίο προσδιορίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι επικεφαλής της Τρόικα φέρονται να ανέφεραν στην ελληνική πλευρά ότι «λέτε τόσα και τόσα για τους φόρους»

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το capital.gr, ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει από τον ίδιο καμία πρόθεση για τις φοροελαφρύνσεις που γράφονται στον Τύπο και πως προέχει η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει τους «φόβους» των επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι το πρώτο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η επιτάχυνση για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων δράσεων. «Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», ήταν η χαρακτηριστική ρήση του κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικά δε για το θέμα των φόρων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι».

Μετά τις κίτρινες κάρτες τα εύσημα

Στον αντίποδα, η Τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Ενώ, οι δανειστές θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους δανειστές να αναφέρουν επακριβώς «τι θεωρούν σημαντικό, για να είμαστε έτοιμοι κατά την επόμενη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου».

Στη σημερινή διαπραγμάτευση δεν ετέθη το θέμα της αγοράς εργασίας, που αναμένεται να «ανοίξει» αύριο το πρωί, κατά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Επίσης αύριο, θα πραγματοποιηθούν, στο υπουργείο Οικονομικών, οι συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια.

Στην τρόικα θα ενσωματωθεί αύριο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη Πέμπτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ