Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την πώληση της μικρής ΔΕΗ, καθώς, οι προτάσεις πέφτουν βροχή, χωρίς, ωστόσο τα κόμματα, πλην των ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, να συντάσσονται σε ένα ενιαίο μέτωπο.Η κυβέρνηση, πλέον, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς, παρά το γεγονός ότι δηλώνει κατηγορηματικά πως οι προτάσεις δεν αθροίζονται, η πίεση που ασκείται από διαφορετικές πλευρές είναι ασφυκτική.
Πέμπτη πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές
Το απόγευμα της Τρίτης ήρθε να προστεθεί και μια πέμπτη πρόταση για δημοψήφισμα, αυτή τη φορά, από 15 ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και κατηγορούν την κυβέρνηση για απαράδεκτες μεθοδεύσεις.
Οι δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι: Παρίσης Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νικόλαος Σταυρογιάννης, Δημήτριος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα- Μαρία Γιαταγάνα, Κωνταντίνος Γιοβανόπουλος, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Βασίλειος Καπερνάρος, Γεώργιος Κασαπίδης, Νικόλαος Νικολόπουλος, Γεώργιος Νταβρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος- Γιώργος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πάντως, απέφυγαν να αναφέρουν εάν θα υπογράψουν την πρόταση άλλου κόμματος ή θα καταθέσουν δική τους.
Ο Τσίπρας λέει πως έχει τους 120 -Ποιες οι επόμενες κινήσεις
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει νέα... ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για να πιέσει ασφυκτικά προς την πλευρά του Μαξίμου ώστε να ανοίξει η Ολομέλεια και διεξαχθεί η συζήτηση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η «κοινή λογική» επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας, ενώ, επιμένει στο ότι ο αριθμός των 120 βουλευτών υπάρχει και συνεπώς πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση έχει ένα κοινό σκεπτικό και καταλήγει σε ένα κοινό «διά ταύτα».
Επιπλέον, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών δίνει το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει επισταμένως το άνοιγμα της Ολομέλειας από τη στιγμή που εάν συμψηφιστούν οι προτάσεις των τριών κομμάτων της Αριστεράς και οι δεκαπέντε ανεξάρτητοι οι υπογραφές φθάνουν τις 124.
Μαξίμου: Οι προτάσεις δεν μπορούν να αθροιστούν
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, η άποψη που επικρατεί είναι πως οι διαφορετικές αυτές προτάσεις δεν μπορούν να αθροιστούν μεταξύ τους και, συνεπώς, δεν υπάρξει περίπτωση να ανοίξει η Ολομέλεια.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο τονίζοντας «Κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» .
Η περίπτωση Μεϊμαράκη
Στην κυβέρνηση, πάντως, έχουν και ένα άλλο «μέτωπο» ανοικτό εκείνο με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τονίζει ότι η Ολομέλεια πρέπει να συνεδριάσει από τη στιγμή που υπάρχουν προτάσεις για δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως δεν παίρνει πίσω τίποτα απ' όσα είπε την Δευτέρα και τα οποία προκάλεσαν σύγχυση στην κυβέρνηση.
«Δεν θεωρώ ότι με άδειασε κανείς ούτε πρέπει να ανασκευάσω κάτι», τόνισε και συνέχισε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που απειλούν να καταψηφίσουν νομοσχέδια αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα. «Άλλωστε, εγώ δεν έχω πει ποτέ ότι αν δεν αλλάξει άρθρο δεν ψηφίζω ένα νομοσχέδιο. Εγώ πιστεύω ότι αν συγκεντρωθούν 120 υπογραφές η Βουλή πρέπει να ανοίξει τώρα για να γίνει συζήτηση και όχι να σερνόμαστε μέχρι τον Οκτώβριο. Σαν Βαγγέλης, σας λέω ότι δεν θέλω να έχω εκκρεμότητες γύρω από τη ΔΕΗ. Πρέπει να κλείσουν όλα τώρα», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για ακόμη μια σκληρή σύγκρουση και εντός του Κοινοβουλίου, καθώς, η ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου πλησιάζει και τα δύο στρατόπεδα θα χρησιμοποιήσουν όλα τους τα όπλα.
Σε περίπτωση, πάντως, που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, κεντρικό ρόλο στη συνέχεια θα παίξει και ο Κάρολος Παπούλιας, καθώς, εφόσον υπογράψει το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ανοίξει η κουβέντα για δημοψήφισμα.
Ούτως ή άλλως, και με τη σύγκληση της Ολομέλειας οι προτάσεις για δημοψήφισμα θα χρειαστούν 180 ψήφοι για να αποφασιστεί η διεξαγωγή του.