Τα επίχειρα της κρίσης φαίνεται πως έχουν πολλές κρυφές παραμέτρους που σιγά-σιγά εμφανίζονται μέσω στατιστικών μελετών και δείχνουν την ποιοτική αλλαγή στις ζωές πολλών Ελλήνων.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ, ως αποτέλεσμα των περικοπών που έκανε η μέση ελληνική οικογένεια, ήταν η δραστική μείωση των επισκέψεων στον οδοντίατρο, τα ετήσια τσεκ απ και συνολικά οι επισκέψεις στους γιατρούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές οι παροχές υγείας ήταν από τις πρώτες στις οποίες οδηγήθηκαν οι Ελληνες, με δεδομένο ότι η δραματική πτώση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας αρχίζουν να εμφανίζονται από το 2009.
Οπως σημειώνει και το Onmed, οι Έλληνες έκαναν οικονομία σε υλικά και υπηρεσίας υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα οικονομική πραγματικότητα. Περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό όπως προκύπτει τη στοματική υγιεινή, το ετήσιο τσεκ απ και βέβαια τις επισκέψεις στους γιατρούς.
Με βάση τα δεδομένα, από το 2009 έως το 2012, η δαπάνη των παραιατρικών εξετάσεων μειώθηκε κατά 50,5%, της οδοντιατρικής περίθαλψη κατά 50%, των ιατρικών υπηρεσιών κατά 44,6%, των θεραπευτικών συσκευών και εξοπλισμού κατά 30,2% και των διαγνωστικών εργαστηρίων κατά 26%.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για το 2013, χρονιά κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ και απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, κ.λπ.