Συνεχίζεται το ξήλωμα του «πουλόβερ» του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς όσο προχωράει η εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίστηκαν τον τελευταίο χρόνο, τόσα ευτράπελα διαπιστώνονται κατ' αρχήν από τους φορολογούμενους κι εν συνεχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η τελευταία γκάφα αφορά στη- σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κώδικα- φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω ιδιοκατοίκησης ακινήτου ήτοι η επιβολή φόρου 10% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου! Έστω καθυστερημένα, το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στις εφορίες και αναμένεται εγκύκλιος ή απόφαση που θα «μπαλώνει» το πρόβλημα, αφού για την επίλυση του απαιτείται διάταξη νόμου.
Το θέμα, όπως αναδεικνύει η Ημερησία, προέκυψε από την εξής διάταξη: «Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ' εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο».
Και ο πλέον αδαής περί τα οικονομικά ή τα νομικά, αντιλαμβάνεται ότι μόνο στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου (από γονείς σε παιδιά ή το αντίστροφο) το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπόκειται σε φορολόγηση (10% για τις πρώτες 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον), με αποτέλεσμα αυτός που μένει στο... σπίτι του να κινδυνεύει να πληρώσει και φόρο από πάνω, ενώ μέχρι τώρα βαρυνόταν απλώς με τεκμήριο ιδιοκατοίκησης! Για παράδειγμα, για ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το ελάχιστο εισόδημα διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν διορθωνόταν το πρόβλημα, ο εν λόγω ιδιοκτήτης θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 600 ευρώ γιατί μένει στο... σπίτι του!!!