Τα «δώρα» Διαμαντοπούλου σε Ν.Δ. και πρυτάνεις για τη συναίνεση... - iefimerida.gr

Τα «δώρα» Διαμαντοπούλου σε Ν.Δ. και πρυτάνεις για τη συναίνεση...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με «παραχωρήσεις» προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα επιχειρεί η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις επί του νέου νομοσχεδίου το οποίο επιχειρεί να επιφέρει μεταρρυθμίσεις στη δομή και λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Μια ημέρα πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός φαίνεται να έχει επιτύχει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ως την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της με τους φορείς των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Σήμερα, εξάλλου συνεδριάζουν εκτάκτως τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι εκπαιδευτικοί (ΠΟΣΔΕΠ).

Οι 4 αλλαγές που ζητούσε η Ν.Δ.
Η κυρία Διαμαντοπούλου αποδέχθηκε τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις ενώ εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του πρύτανη καθώς η Ν.Δ. επιδιώκει να αυξηθεί ο αριθμός των εκπροσώπων των φοιτητών που θα συμμετάσχουν στο αρμόδιο εκλεκτορικό όργανο (το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου).

Ηδη, από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο οι σημαντικότερες αλλαγές που υιοθετούνται από το υπουργείο Παιδείας εντοπίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα είναι υπεύθυνο για την εκλογή του πρύτανη: Ενώ το αρχικό κείμενο προέβλεπε ότι θα απαρτίζεται από επτά εσωτερικά μέλη του πανεπιστημίου, επτά εξωτερικά και έναν φοιτητή, στο τελικό κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πανεπιστημιακοί γίνονται οκτώ, οι εξωπανεπιστημιακοί έξι και παραμένει ένας ο φοιτητής. Τα οκτώ εσωτερικά μέλη του πανεπιστημίου θα προέρχονται από το ΔΕΠ συμπεριλαμβάνοντας τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στις αυξημένες ακαδημαϊκές αρμοδιότητες της συγκλήτου, που, ανάμεσα σε άλλα, θα αποφασίζει για τα προγράμματα σπουδών, ενώ μία ακόμα αλλαγή εντοπίζεται στο ότι τελικά το τμήμα και όχι η σχολή παραμένει η βασική ακαδημαϊκή μονάδα.

Τέλος, βασική αλλαγή θεωρείται και η εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με μάστερ. Συγκεκριμένα προτείνεται: «Για προγράμματα σπουδών πανεπιστημίων πενταετούς ή υπερπενταετούς διάρκειας, με εισήγηση της συνέλευσης του τμήματος προς την κοσμητεία, σύμφωνη γνώμη της κοσμητείας και απόφαση της συγκλήτου, είναι δυνατή η μετατροπή τους σε ισοδύναμα προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου».

Υπάρχουν όμως και άλλες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που προωθούνται από το υπουργείο Παιδείας.
Με τη βασικότερη από αυτές καταργούνται τα εμπόδια που υπήρχαν για την πρόσβαση των αποφοίτων όλων των φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, κολλέγια κ.ά.) στα ΑΕΙ. Προβλέπονται κατατακτήριες εξετάσεις σε προγράμματα σπουδών των ανώτατων ιδρυμάτων όχι μόνο για τους πτυχιούχους άλλων ΑΕΙ, αλλά και για τους αποφοίτους «ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών».

Δύο χρόνια διορία στους αιώνιους
Δύο χρόνια διορία στους «αιώνιους φοιτητές» δίνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να λύσουν το θέμα της αποφοίτησής τους. Από την άλλη, αφαιρεί το δικαίωμα χορήγησης δωρεάν βιβλίων σε όσους παρακολουθούν δεύτερη φορά ένα μάθημα και σε όσους θέλουν να σπουδάσουν δεύτερη επιστήμη. Επί πληρωμή, από φέτος.
Οπως αναφέρεται στις μεταβατικές διατάξεις, σε ό,τι αφορά τους αιώνιους:
«Οσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων απ' όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος».

Για τα συγγράμματα
«Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα σε φοιτητές:
α) που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου και
β) για μαθήματα που παρακολουθούν για δεύτερη φορά, για τα οποία τους έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν σύγγραμμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ