H Russia Today σε χθεσινό της δημοσίευμα εξαπολύει πυρά κατά των περισσότερων Ευρωπαίων ηγετών και σχολιάζει θετικά κάποιους άλλους συγκεντρώνοντας σε ένα άρθρο τα 10 μηνύματα που εστάλησαν από τους λαούς στις ευρωεκλογές.
«Είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να πάρουμε πολλά διδάγματα από τις ευρωεκλογές, βέβαια το αν όντως οι ελίτ των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης πήραν το μάθημα τους αυτό είναι μια άλλη ιστορία» γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου.
Ο συντάκτης της Russia Today προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το αποτέλεσματα των ευρωεκλογών παραθέτει τα κάτωθι 10 μαθήματα και που πήραν, κατά τη γνώμη του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες :
Μάθημα 1ον : Τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να είναι ριζοσπαστικά και λαϊκιστικά
«Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που είναι κατά της λιτότητας και κατά των μνημονίων και η επιτυχία του στις εκλογές ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή» σχολιάζει ο αρθρογράφος και συνεχίζει «κάποιοι θα πουν ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, αλλά ήταν αξιοσημείωτο πως άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς απέτυχαν παταγωδώς. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της Ισπανίας, οι σοσιαλιστές τα πήγαν πολύ άσχημα καθώς έχασαν 9 από τις 23 έδρες τους ενώ ταυτόχρονα χτυπήθηκαν από τους Podemos που είναι ένα ολοκαίνουργιο κόμμα της αριστεράς. Οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ τα πήγαν πολύ άσχημα στη Γαλλία αφού το κόμμα τους φαίνεται «ελιτίστικο» και δεν δείχνει να ασχολείται με το συμφέρον των απλών ανθρώπων. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη τους στα λεγόμενα «κέντροαριστερά» κόμματα των οποίων οι πολιτικές διαφέρουν ελάχιστα, αν όχι καθόλου, από τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς».
Μάθημα 2ον : Η Ρωσοφοβία δεν είναι σίγουρα νικητής
Είτε πρόκειται για κόμματα της Δεξιάς, είτε πρόκειται για κόμματα της Αριστεράς ένα είναι το χαρακτηριστικό των εκλογών, είναι η θετική προβολή των κομμάτων που τολμούν να διαφέρουν από την Ευρωπαϊκή γραμμή. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην πολιτική της Δύσης προς την Ουκρανία και τη Ρωσία, καταγγέλλοντας τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Στη Βρετανία, όταν οι ειδήμονες εξέφρασαν την οργή τους για τον αρχηγό του UKIP Nigel Farage, εκείνος δήλωνε ότι η ΕΕ έχει «αίμα πάνω χέρια της» και ενώ δέχθηκε επιθέσεις όταν είπε ότι θαύμαζε τον Πρόεδρο Πούτιν, τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν καλά. «'Αραγε πόσο καιρός θα περάσει μέχρι οι Ρωσοφοβικοί να καταλάβουν ότι η αντιρωσική και αντι-Πουτινική εμμονή τους δεν επιβραβεύεται από την κοινή γνώμη;» αναρωτιέται ο συντάκτης του Russia Today.
Μάθημα 3ον :Το κόμμα UKIP θα αποτελέσει σημαντική απειλή για τις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου
Για πρώτη φορά από το 1906 ένα κόμμα συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους σε μια εθνική δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το UKIP πήρε ψήφους από τα τρία παραδοσιακά κόμματα σε ολόκληρη τη χώρα και όλοι αυτοί οι «ειδήμονες» που το απέρριπταν αποκαλώντας το «πυροτέχνημα» δείχνουν τώρα το λιγότερο ανόητοι, γράφει χαρακτηριστικά το russia today.
Μάθημα 4ον :Οι Φιλελεύθεροι της Ευρώπης βρίσκονται σε κρίση
Στη Βρετανία η στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών υποχώρησε στο 6,69% και το κόμμα έχει πλέον μόνο ένα ευρωβουλευτή. Σε όλη την Ευρώπη, ισχύει ακριβώς το ίδιο για όλα τα φιλελεύθερα κόμματα .Στη Γερμανία οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά. Ο φιλελεύθερος ηγέτης της Ρουμανίας Κριν Αντονέσκου έχει ήδη παραιτηθεί μετά και τις κακές επιδόσεις του κόμματός του. Στη Βρετανία, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ έκανε εκστρατεία υπέρ της ΕΕ και τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν άσχημα.
Μάθημα 5ον : Τα ΜΜΕ δεν είναι τόσο ισχυρά όπως ήταν κάποτε
Ενώ σε όλη την Ευρώπη τα ΜΜΕ προειδοποιούσαν για άνοδο των «ακραίων» κομμάτων, στο τέλος οι ψηφοφόροι έκαναν αυτό που ήθελαν, η εποχή που ο κόσμος διάβαζε μια «σοβαρή» εφημερίδα για να καθοδηγηθεί έχει πλέον παρέλθει, γράφει το δημοσίευμα.
Μάθημα 6ον : Προσέξτε το δημοκρατικό έλλειμμα - είναι πραγματικά τεράστιο
Η χαμηλή προσέλευση του 43.09 % των Ευρωπαίων στις κάλπες δείχνει ότι είναι «αποσυνδεδεμένοι» από τους πολιτικούς ηγέτες και υπάρχει έλλειψη ενθουσιασμού για την Ε.Ε. «Τι θα κάνουν οι Ευρωκράτες, θα βάλουν το κεφάλι τους στην άμμο και θα αγνοήσουν τις απόψεις του κόσμου;» αναρωτιέται ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Μάθημα 7ον : Η λιτότητα δεν λειτουργεί
Στην Ευρώπη οι πολίτες αισθάνονται νοσταλγία για τη δεκαετία του '60 και του '70, όταν οι χώρες είχαν άνοδο του βιοτικού επιπέδου, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλή ανεργία. Ο συντάκτης του Russia Today για να υποστηρίξει το επιχείρημα του παραθέτει τα λογια του Αλέξη Τσίπρα «οι λαοί της Ευρώπης καταδίκασαν τις πολιτικές της λιτότητας».
Μάθημα 8ον : Η ετικέτες «ξενοφοβικός» και «ρατσιστής» δεν θα σταματήσουν την άνοδο των δεξιών κομμάτων
Αν και μπορεί να είναι αλήθεια ότι ορισμένες από αυτές τις δεξιές ομάδες είναι πράγματι ρατσιστικές και ο ρατσισμός πρέπει να καταδικάζεται, η λέξη «ρατσιστής» έχει «υπερκαταναλωθεί» τόσο τα τελευταία χρόνια που δεν έχει πλέον την επίδραση που μπορεί να είχε κάποτε. Είναι σαφές ότι η επισήμανση ορισμένων λαϊκιστικών δεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων ως «ρατσιστικά» όχι μόνο δεν θα αποτρέψει τον κόσμο, αλλά μπορεί πραγματικά να κάνει περισσότερα άτομα ψηφίσουν τα κόμματα αυτά.
Μάθημα 9ον : Οι Πράσινοι είναι ακόμα πολιτική δύναμη
Οι Πράσινοι αν και δεν έχουν προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα πήγαν καλά σε μια σειρά από χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία, το Βέλγιο αλλά και η Βρετανία όπου το κόμμα τερμάτισε τέταρτο και κατάφερε να νικήσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Μάθημα 10ον : Στην εποχή της «ρομποτική πολιτικής» όσοι είναι χαρισματικοί και ειλικρινείς είναι νικητές
Οι άνθρωποι ψηφίζουν τα λαϊκιστικά κόμματα είτε αριστερά είε δεξιά, όχι μόνο λόγω των πολιτικών τους, αλλά και επειδή οι ηγέτες αυτών των κομμάτων είναι συνήθως πιο χαρισματικοί από τους βαρετούς «mainstream» ηγέτες.
Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι από πολιτικούς που έχουν την ίδια εμφάνιση, ακούγονται το ίδιο και ασπάζονται τις ίδιες πολιτικές. «Εάν τα κυρίαρχα κόμματα της Ευρώπης θέλουν να αντεπιτεθούν ενάντια στο ρεύμα, πρέπει να κάνουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά θα πρέπει επίσης να εκλέγουν τους ηγέτες που ενεργούν και ακούγονται σαν κανονικοί άνθρωποι ή μήπως ζητάμε πάρα πολλά;» αναρωτιέται κλείνοντας με σαρκαστικό ύφος ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου.