Την αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό σχήμα μέσω του επερχόμενου ανασχηματισμού προανήγγειλε, την Πέμπτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.Με βάση τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους, ο ανασχηματισμός έχει αποφασισθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς, στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν κάποια ανοικτά ζητήματα.
Βενιζέλος: Θα κάνουμε ανασχηματισμό, αλλά όχι σε δημοσιογραφικό χρόνο
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ότι θα αναλάβει μία σειρά μεγάλων πρωτοβουλιών, στις οποίες ο ίδιος έχει αναφερθεί, και ως προς τις οποίες, όπως είπε, κινούνται φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό. Και ο ανασχηματισμός φυσικά είναι μέσα σε αυτές τις μεγάλες πολιτικές κινήσεις αλλά όχι αποσπασματικά είπε. Τόνισε ότι χρειάζεται μια προετοιμασία γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κοινοβουλευτικού έργου, και ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει με όρους δημοσιογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά με όρους πολιτικούς.
Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση, αλλά παίρνει αποφάσεις
Ουσιαστικά, Σαμαράς και Βενιζέλος συνεχίζουν την στροφή που έκανε από την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας χρονική παράταση στον ανασχηματισμό. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι και η ονοματολογία, μετά και από την διαφωνία των δύο ανδρών κυρίως στο θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και δευτερευόντως στο ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Οι επαφές πρωθυπουργού και αντιπροέδρου αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η καταληκτική ημερομηνία τοποθετείται προς το τέλος Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται οι αποφάσεις να ληφθούν και νωρίτερα.
Αλλωστε, οι εκλογές τελείωσαν, το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές και το Μαξίμου θα πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα τις αλλαγές προσώπων ώστε να πάρει ξανά μπρος το κυβερνητικό έργο, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί δηλώνουν πως συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, είναι σίγουρο ότι αρκετοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Ο Στουρνάρας, ο Προβόπουλος και... όλοι οι άλλοι
Μείζον θέμα παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, για τον υπουργό Οικονομικών φαίνεται πως έχει επέλθει ρήξη μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφεραν την Τετάρτη έγκυρες πηγές στο iefimerida.gr, επιθυμεί την οριστική αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από το κυβερνητικό σχήμα και όχι την μετάθεσή του στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, θέση την οποία φαίνεται να προτιμά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει πως η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο σχετίζεται άμεσα και με τον Γιώργο Προβόπουλο, η θητεία του οποίου στην ΤτΕ ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και αναζητείται ο αντικαταστάτης του. Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει κάνει στροφή υπέρ της παραμονής του κ. Προβόπουλου για ένα εξάμηνο ή ένα έτος, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την φημολογούμενη μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οποιαδήποτε κουβέντα για ανασχηματισμό ξεκινάει και... τελειώνει με τον υπουργό Οικονομικών.
Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα μεγάλα υπουργεία
Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για τις υπόλοιπες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει αλλαγή προσώπων σε αρκετά από τα μεγάλα υπουργεία. Μπορεί οι τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένοι υπουργοί που επιθυμούν να αλλάξουν πόστο.
Ανάμεσα σε αυτούς, όπως αναφέρει το Mega, είναι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος φέρεται να θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου ομολογουμένως έχει υποστεί σημαντική «φθορά» εξαιτίας των ζητημάτων της Χρυσής Αυγής.
Από την άλλη πλευρά, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μετακίνησης τόσο του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αδωνι Γεωργιάδη από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας αντίστοιχα.
Δύσκολο παζλ για Σαμαρά -Βενιζέλο
Σε κάθε περίπτωση η ονοματολογία αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, έχουν ακουστεί πολλά και για άλλους υπουργούς, όπως ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας και ο Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Αγροτικής ανάπτυξης. Μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με ανεξάρτητους βουλευτές που ενδέχεται να αναλάβουν ρόλο στην κυβέρνηση, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο παζλ είναι το γεγονός πως αρκετοί από τους προαναφερθέντες υπουργούς βρίσκονται καιρό στις θέσεις τους και έχουν σημαντικό έργο υπό εξέλιξη, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν ακόμη «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Τρόικα, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την πιθανολογούμενη μετακίνηση ή απομάκρυνσή τους.