Από τις 7 π.μ. ως τις 7 μ.μ. θα είναι ανοιχτές οι κάλπες την Κυριακή, για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και τις ευρωεκλογές. Συνολικά 9.890.854 εγγεγραμμένοι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με τον Α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ 9.884.846 είναι οι καταγεγραμμένοι πολίτες για τις Ευρωεκλογές, αν και αποτελεί ένα πάγιο ζήτημα ο έλεγχος των καταλόγων για τους αποβιώσαντες.
Η ψηφοφορία γίνεται για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι). Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν.
Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.
Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Όπως σημειώνεται στις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορεί κάποιος να ψηφίσει κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά του στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.
Όταν τα στοιχεία της ταυτότητας έχουν διαφορές από τα στοιχεία στους εκλογικούς καταλόγους, στην περίπτωση που οι διαφορές είναι ουσιώδεις μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Γι αυτό, από το υπουργείο συστήνεται να εφοδιαστούν οι ψηφοφόροι έγκαιρα με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών. Οι παραληφθέντες υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν με τη σχετική βεβαίωση που χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο από το δήμο στον οποίο υπέβαλαν την αίτηση εγγραφής για τον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς αυτοί, όπως και οι διπλο-εγγεγραμμένοι, θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση.
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.
Τα καταστήματα των ΟΤΑ οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές -Οι σταυροί και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο