Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου, με επίκεντρο ξανά το Σλαβιάνσκ, σημειώνονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής σφοδρές μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου και ένοπλων αυτονομιστών.Ο ουκρανικός στρατός, υποστηριζόμενος από τεθωρακισμένα και δυνάμεις αέρος, ξεκίνησε εκ νέου την επονομαζόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» επιτιθέμενος με σφοδρότητα στην πόλη. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, έξι αυτονομιστές και πολίτες, και δύο μέλη του στρατού.
Από την πλευρά τους οι ένοπλοι, φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ουκρανικά ελικόπτερα, κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο.
Την ίδια στιγμή εικόνες από το Σλαβιάνσκ δείχνουν εκατοντάδες πολίτες να αντιδρούν οργισμένα στην εισβολή του στρατού και να του ζητούν να αποχωρήσει από την πόλη, ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία την σημερινή νύχτα, καθώς, εκτιμάται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση για την οριστική ανακατάληψη της πόλης.
Το τελευταίο χαρτί του Κιέβου;
Η επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων (της τρίτης κατά σειρά προσπάθειας κατάληψης του Σλαβιάνσκ) έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση στη χώρα για άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο Κίεβο να διατάξει ανά πάσα στιγμή επιστράτευση.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιχείρηση αυτή ίσως είναι το τελευταίο χαρτί του Κιέβου, καθώς, εάν δεν καταφέρει να καταλάβει το Σλαβιάνσκ και να στείλει ένα μήνυμα, δύσκολα θα μπορέσει η προσωρινή κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της έστω και μέχρι τις εκλογές της 25ης Μαϊου.
Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας είχε παραδεχθεί πριν από δύο ημέρες ότι η χώρα του χάνει τον έλεγχο των περιοχών αυτών.
Για την στρατιωτική επιχείρηση μίλησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, ενώ απαίτησε από τη Μόσχα να σταματήσει την «υστερία, τις απειλές και τον εκφοβισμό».
«Απαιτούμε οι τρομοκράτες, οι δολιοφθορείς, όλοι όσοι πήραν τα όπλα εναντίον της χώρας μας να παραδώσουν τα όπλα τους, να παραδοθούν, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να αποχωρήσουν από τα κτίρια της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο Τουρτσίνοφ.
Νέα εξέγερση στις ανατολικές επαρχίες και αιματηρά επεισόδια στην Οδησσό
Την ίδια στιγμή τόσο στο Σλαβιάνσκ όσο και σε άλλες πόλεις στα ανατολικά οι φιλορώσοι βρίσκονται σε κατάσταση εξέγερσης απειλώντας πως θα απαντήσουν με σφοδρότητα στη νέα επιθετικότητα του Κιέβου.
Πληροφορίες από την Κριμαία κάνουν λόγο για χιλιάδες ένοπλους αυτονομιστές οι οποίοι κατευθύνονται προς το Σλαβιανσκ για να πολεμήσουν δίπλα στα «αδέλφια τους».Νέα εστία έντασης, πάντως, φαίνεται πως είναι η Οδησσός, η οποία βρίσκεται αρκετά μακριά από την περιοχή, ωστόσο, την Παρασκευή σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.
Οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών του Κιέβου είχαν ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.
Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι του σημαντικού αυτού λιμανιού στην πλειονότητά τους είναι ρωσόφωνοι.
Απειλές της Ρωσίας δημιουργούν ισορροπίες τρόμου
Η Μόσχα, από την πλευρά της, κάλεσε για ακόμη μια φορά το Κίεβο να δώσει τέλος στον φόνο των πολιτών του, ενώ, κατηγόρησε την «παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζει, κυβέρνηση του Κιέβου, την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι δεν αφήνουν επιλογές για ειρηνική λύση.
Αυτές οι απειλές της Μόσχας κλιμακώνουν ακόμη περισσότερο την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση «μια επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή». «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε.
Εκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εν μέσω κρίσης στις σχέσεις Βερολίνου -Ουάσινγκτον
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για να βρει κάποια χαραμάδα εξόδου από την κρίση, ενώ, οι σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ παιρνούν ακόμη μια κρίση.
Ο λόγος οι έντονες επικρίσης του Τζον Μακ Κέιν ο οποίος κατηγόρησε την Ανγκελα Μέρκελ για «συμβιβαστική στάση» των ηγετών της Ευρώπης στην ουκρανική κρίση με το Βερολίνο να χαρακτηρίζει τα σχόλια τουλάχιστον κακεντρεχή.
Ομπάμα και Μέρκελ, πάντως, κατά την κοινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι κινούνται «μαζί» στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στήριξε την στρατιωτική επέμβαση του Κιέβου ως απαραίτητα, ενώ, η καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε ότι είναι αναπόφευκτες οι νέες κυρώσεις προς την Ρωσία.
Η Ανγκελα Μέρκελ, πάντως, ομολόγησε ότι οι σχέσεις Βερολίνου και Ουάσινγκτον παραμένουν τραυματισμένες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την CIA και την NSA.