Δύση και Ρωσία ψάχνουν τη χρυσή τομή, αλλά η Ουκρανία βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο - iefimerida.gr

Δύση και Ρωσία ψάχνουν τη χρυσή τομή, αλλά η Ουκρανία βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο

Δύση και Ρωσία ψάχνουν τη χρυσή τομή αλλά η Ουκρανία βυθίζεται στον εμφύλιο πόλε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκηνικό εμφύλιας σύρραξης διαμορφώνεται στην ανατολική Ουκρανία με τον στρατό της χώρας και ένοπλες δυνάμεις φιλορώσων να λαμβάνουν θέσεις μάχης, ενώ η κατάσταση στο Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ παραμένει τεταμένη. Την ίδια ώρα ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι την Πέμπτη με την ελπίδα να βρεθεί μια δίοδος επικοινωνίας ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.Το μετέωρο διπλωματικό βήμα

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών και της Ενωσης στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί σε πολύ βαρύ κλίμα το οποίο πυροδοτείται και από τις εκατέρωθεν καταγγελίες για υποκίνηση των ταραχών.

Από την πλευρά της ΕΕ τόσο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, όσο και η Ανγκελα Μέρκελ, τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές, καθιστώντας την αποκλιμάκωση της κρίση ως «αναγκαία».

Κορυφαίοι παράγοντες καλούν τη Μόσχα και το Κίεβο να δείξουν πραγματική βούληση για να διευθετηθεί η σύγκρουση.

Στο μεταξύ από την Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Γενεύη για να μετάσχει στην συνάντηση με τους ομολόγους του για την κρίση στην Ουκρανία. Στην περίπτωση αποτυχίας της συνόδου αυτής, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Μόσχα απειλεί ευθέως και κατηγορεί τις ΗΠΑ

Από την πλευρά της η Μόσχα συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στην Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι εγκρίνουν τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του του λαού.

Εξάλλου η Ρωσία προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».

Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ότι ασκούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπερασπίστηκε την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Κιέβου ως μια λαϊκή εξέγερση, ενώ επικρίνει τις διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία ως τρομοκρατία.

Ερχεται ακόμη μια θερμή νύχτα σε Κραματόρσκ και Σλαβιάνκς

Στο μέτωπο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού υπό ουκρανική σημαία έκαναν την εμφάνισή τους στο Κραματόρσκ, μετά τη χθεσινή ανακατάληψη του αεροδρομίου, που εξώθησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

Στην περιοχή καταφθάνουν όλο και περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις, καθώς, ο στρατός αναμένεται να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο που κατέλαβε ως βάση μεταφοράς οχημάτων και στρατιωτών.

Ωστόσο, απέναντι στον ουκρανικό στρατό έχουν βρεθεί απλοί κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ζητούν από τις δυνάμεις να αποχωρήσουν, την ώρα που οι φιλορώσοι καταλαμβάνουν το ένα κυβερνητικό κτίριο μετά το άλλο σε τουλάχιστον 10 πόλεις. Χαρακτηριστικό του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτομόληση Ουκρανών στρατιωτών και τανκς στην ρωσική πλευρά.

Το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει την είδηση αυτή και από την πλευρά του καταγγέλλει ότι στις περιοχές αυτές δρουν οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που συμμετείχαν στις ταραχές στην Κριμαία με τη συνδρομή αλεξιπτωτιστών και μυστικών πρακτόρων της Μόσχας.

Ενας αθέατος (ακόμη) οικονομικός πόλεμος -Θα αντέξει το Κίεβο;

Παράλληλα, το Κίεβο έχει αρχίσει να αισθάνεται όλο και πιο έντονα τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης, καθώς, η, από πριν, κατεστραμμένη οικονομία της χώρας συνεχίζει να βυθίζεται, γεγονός που δημιουργεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το εθνικό νόμισμα καταρρέει, ενώ, η ενεργειακή πίεση της Μόσχας γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Μάλιστα, από την Ρωσία δεν διστάζουν να «προειδοποιήσουν» την Ευρώπη αναφέροντας πως θα υποστούν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης όχι από τις ενέργειες της Μόσχας, αλλά επειδή η Ουκρανία θα αρχίσει να κλέβει το φυσικό αέριο που θα περνάει από τα εδάφη της.

Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι όσο βαθαίνει η κρίση στη χώρα όλο και πιο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αθέατη πλευρά της διαμάχης σχετίζεται άμεσα με την «πάλη» για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο θα αντέξει η προσωρινή και εύθραυστη κυβέρνηση του Κιέβου αυτή την αντιπαράθεση με τον πανίσχυρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, να κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο ότι «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου» στην ανατολική Ευρώπη, ωστόσο, υπάρχουν, πλέον, σοβαρά ερωτήματα για το να θα μπορέσει η κυβέρνησή του να αντέξει μέχρι τις 25 Μάη όπου έχουν προκηρυχθεί εκλογές, αλλά και το πόση Ουκρανία θα έχει μείνει μέχρι τότε.

Ενδεικτικό του κλίματος εντός κυβέρνησης είναι το ότι 14 τράπεζες στερήθηκαν της δυνατότητας να προχωρούν σε συναλλαγές και χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ως πιθανοί υπονομευτές του εθνικού νομίσματος ενδεχομένως και σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ